Luca Parmitano har återvänt till jorden hero

Luca Parmitano har återvänt till jorden

Esa-astronauten Luca Parmitano har återvänt till jorden efter sex månader på den internationella rymdstationen. Under en intervju fick han frågan om vilken planet han helst skulle vilja besöka. Han svarade jorden, eftersom det finns så många platser kvar på jorden han vill upptäcka.
Luca Parmitano har återvänt till jorden
Esa
Publicerad
2020-02-21
Dela artikel:

Efter ett halvår ombord på den internationella rymdstationen ISS landade Luca Parmitano tillsammans med sina kollegor Christina Koch (Nasa) och Alexander Skvortsov (Roscosmos) i Kazakstan i början av februari. Luca var en del av ISS Beyond mission som står för utforskandet av vårt universum – bortom vår planet – för att bredda vår kunskap.

En del av att fortsätta utforska vårt universum är att återigen ta människan till månen. De stora rymdorganisationerna har planer på en rymdstation med omloppsbana runt månen. Från den ska man, förutom att göra bemannade landningar på månen, även kunna styra robotar som ska arbeta på månens yta. Därför var en del av Lucas uppdrag att testa fjärrkontrollen till en rover som fanns på ESTEC, Esas teknikcenter i Nederländerna, och styra den från rymdstationen. Luca styrde rovern genom en hinderbana och styrde dess gripklo som ska kunna ta prover av månytan.

Esa

En av de största utmaningarna för både människor och teknik i rymden är den kosmiska strålningen som kommer från solvinden. På jorden skyddas vi av jordens magnetfält, men rymdstationen kan utsättas för mycket strålning när solen har stora utbrott. Även detta är något som man måste förbereda sig på inför kommande, längre rymdresor. Därför bär alla europeiska astronauter en dosimeter som mäter strålningen de utsätts för. Luca hade även med sig mätaren under sina rymdpromenader.

Under sin tid på ISS gjorde Luca flera rymdpromenader. Bland de viktigaste och mest utmanande var de som syftade till att reparera och uppgradera Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Tillsammans med kollegan Andrew Morgan (Nasa) gjorde de fyra långa rymdpromenader och lyckades reparera AMS så att den kan fortsätta leta efter mörk materia i rymden. Just nu är Luca den europé som har varit utanför rymdstationen under längst tid, tidigare var det vår egna, svenska astronaut Christer Fuglesang.

Esa

Men även om Luca Parmitano nu är tillbaka på jorden fortsätter flera av experimenten på den internationella rymdstationen. Glöm inte att följa ISS blogg för att hålla dig uppdaterad.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen