Hero Image

Hjälp Nasa att designa Venus-rovern

Nasa har en utmaning till allmänheten – hjälp oss att utveckla en sensor till en framtida Venus-rover. Men det är en svår uppgift då sensorn bland annat måste klara temperaturer upp till 450 °C. I prispotten ligger upp emot 300 000 kronor.
Publicerad
2020-02-24
Dela artikel:

Nasa siktar på att återvända till Venus yta med programmet Automaton Rover for Extreme Environments (AREE), något som inte gjorts sen 1985 – då med den Sovjetiska rovern Vega 2.

Den här gången vill man landa en rover för att kunna utforska Venus yta ännu närmare. Men det är ett svårt uppdrag, dels på grund av planetens hett. Även dagens allra bästa elektronik klarar inte temperaturer på mer än 125 °C. På Nasas satellit- och rymdsondslabb Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, Kalifornien har man som mål att AREE ska kunna spendera flera månader på Venus ytan, drivas av vindkraft och närmare utforska vår systerplanet. Men då behövs helt ny innovation.

Medan rovern utforskar ytan måste den undvika hinder som stenar och brant terräng – och det är detta den avancerade sensorn ska hjälpa till med. Sensorn kommer att vara den primära mekanismen som navigerar rovern genom tuffa miljöer och undviker potentiella faror medan den samlar in data. Datan kommer den sedan skicka till en rymdfarkost som ligger i bana runt Venus för att sedan skicka den vidare till jorden. Men sensorn kan inte vara beroende av sårbar elektronik som inte klarar hettan. Därför vänder sig nu JPL till den globala allmänheten av innovatörer för att designa en helt ny sensor för AREE. JPL-teamet är intresserad av alla möjliga metoder, oavsett hur långt fram de kommit tekniskt. Första priset är inte mindre än 15 000 dollar, andrapris på 10 000 dollar och tredjepris på 5000 dollar.

Så är du redo för en utmaning? Läs mer här och klicka Accept Challenge om du vill delta.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen