Gigantiskt isblock lossnade - fångat på bild från rymden hero

Gigantiskt isblock lossnade - fångat på bild från rymden

En enorm bit av glaciären Pine Island Glacier i Antarktis lossnade nyligen och allt fångades på bild av satelliten Sentinel-2.
Gigantiskt isblock lossnade - fångat på bild från rymden
Publicerad
2020-02-19
Dela artikel:

Ett gigantiskt isberg på över 300 kvadratkilometer har lossnat från sin glaciär i Antarktis och strax därefter bröts den sönder i mindre bitar. Den här nästan molnfria bilden, tagen den 11 februari av Copernicus-satelliten Sentinel-2, visar isberget i detalj.

Tack vare kombinationen av både optiska bilder och radarbilder från Sentinel-uppdragen upptäcktes växande sprickor i Pine Island Glacier redan förra året.  Sedan dess har forskare noga följt hur snabbt sprickorna vuxit.

Bildserien nedan består av 57 radarbilder tagna av Sentinel-1 och visar glaciärsprickornas rörelse över tid.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen