Den mest detaljerade bilden av solen någonsin hero

Den mest detaljerade bilden av solen någonsin

Ett nytt solteleskop beläget på Hawaii har tagit sina första bilder av solen. Det är de mest högupplösta bilderna av solen någonsin. Forskarna hoppas att teleskopet ska hjälpa dem att lösa några av solens många mysterier.
Den mest detaljerade bilden av solen någonsin
Varje cell i bilden beräknas vara lika stor som den amerikanska delstaten Texas.
Publicerad
2020-02-03
Dela artikel:

Solteleskopet Daniel K. Inouye ligger på vulkanen Haleakala på den hawaiianska ön Maui. Dess primära spegel är fyra meter bred vilket gör det till det största solteleskopet på jorden och det kommer att kunna visa detaljer av solen som vi inte tidigare sett. Med teleskopets raffinerade instrument och höga upplösning hoppas forskarna förstå och lösa mysterierna kring vår egen stjärna.

Det korniga mönstret på teleskopets första bild är plasmaceller på solens yta. Het plasma inuti solen stiger till ytan, kyls ned och sjunker sedan ner igen i en process som kallas konvektion, likt bubblorna i kokande vatten.

De ljusare delarna i bilden är den hetare plasman som precis stigit upp från ytan, medan de mörkare delarna är den plasma som hunnit kylas ned något. Varje cell i bilden beräknas vara i ungefär lika stor som Texas vilket motsvarar ungefär ett och ett halvt Sverige.

Plasmans rörelse inuti solen är ett av de största kvarstående mysterierna om solen. Då plasmans är elektrisk laddad kan dess rörelse skapa magnetiska fält, vilka är orsaken till mycket av solens dynamiska beteende – så som solstormar som kan slå ut satelliter och elnät här på jorden.

Tack vare teleskopets förmåga att fånga dessa detaljer av solens yta kommer det hjälpa forskarna att testa teorier om solen beteende som inte kunnat testas tidigare.

Läs mer här.

Rymdbloggen