Cheops första bild hero

Cheops första bild

Efter dryga två månader i rymden har rymdteleskopet Cheops skickat sin första bild av en stjärna hem till jorden. Stjärnan är belägen cirka 150 ljusår från oss i konstellationen Kräftan.
Cheops första bild
Esa
Publicerad
2020-02-11
Dela artikel:

I december förra året sändes Cheops upp för att inleda sitt uppdrag med att studera hundratals planeter som kretsar kring ljusstarka stjärnor. Ett arbete som nu resulterat i en allra första bild.

Teleskopet är designat för att mäta ljusstyrkan hos en stjärna så noggrant som möjligt. En teknik man nyttjar är att defokusera bilden för att sprida ut ljuset över en större yta på detektorn. Fördelen är att man dels sprider ut ljuset över fler pixlar och därmed blir mindre känslig för variationer i pixlarnas egenskaper, dels att man kan fånga mer ljus i en exponering utan att blända detektorn. Så att den här första bilden, på stjärnan HD 70843, är defokuserad är helt enligt plan och något de kommer vara också i fortsättningen.

- Just nu genomförs ett stort batteri av tester, men om allt går bra kan vi nog förvänta oss några preliminära vetenskapliga resultat inom ett par veckor - kanske redan till månadsskiftet. Efter att karakteriseringen är klar, kanske i början på mars, börjar det vetenskapliga programmet, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.

Cheops är Esas första mission som syftar till att studera exoplaneter. Du kan läsa mer om Cheops här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen