Var kommer kometer ifrån? hero

Var kommer kometer ifrån?

Generellt tror man att kometer härstammar från vårt eget solsystem, att de skapades av gas och stenar som blev över när våra planeter bildades. Men de interstellära besökarna Oumuamua och Borisov som besökt vårt solsystem de senaste åren har utmanat våra antaganden.
Var kommer kometer ifrån?
Eso
Publicerad
2020-01-13
Dela artikel:

Vi har tidigare skrivit om den avlånga stenen Oumuamua och kometen Borisov som är främmande besökare i vårt solsystem. Dessa två interstellära objekt har varit av stort intresse för forskarna. Bland dessa finns astrofysikerna Tom Hands och Walter Dehnen.  De publicerade nyligen en forskningsartikel där de använt sig av matematiska modeller för att estimera hur många av våra långtidskometer – de som tar 200 år eller mer att cirkulera runt solen – som kan vara interstellära besökare.

Det mest intressanta med de interstellära besökarna, tycker Tom Hands, är att man får chansen att studera ett prov från miljön och planetformationerna runt en annan stjärna.

- Vi har en ganska bra uppfattning om vilka material som finns i vårt solsystem. Och om det skiljer sig mycket från en annan stjärna säger det något om hur planeterna formas i andra solsystem, säger Tom Hands.

Det som kännetecknar dessa interstellära besökare är att de har väldigt hög fart jämfört med de kometer och asteroider som vi är vana vid. Därför är det sällan som de stannar i vårt solsystem. Så fort de når punkten i sin bana som är närmast solen börjar de sin resa ifrån solsystemet för att aldrig återvända.

- För att de ska stanna måste de förlora en del hastighet, vilket de gör om de kommer i nära kontakt med en stor planet – vilket i vårt solsystem skulle vara Jupiter, berättar Tom Hands. Konceptuellt kan det liknas vid en rymdfarkost som tar hjälp av jordens gravitationskraft för att öka sin hastighet, men i det här fallet minskar de interstellära objektens energi av den gigantiska planeten. Men det är i väldigt få fall de förlorar så pass mycket energi att de stannar kvar.

Enligt Tom Hands och Walter Dehnens forskning tror de att det kan finnas runt 20 000 små stenar som liknar Oumuamua och ungefär 20 stycken kometer likt Borisov i vårt solsystem just nu. Det kan finnas ännu fler, men enligt deras beräknade livslängd på cirka 10 miljoner år är det de siffrorna som är troligast. Dock är de med största sannolikhet väldigt långt bort, med bana bra mycket längre bort än Pluto.

Läs mer om den spännande forskningen här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen