Strålningsmätning på kvinnodockor hero

Strålningsmätning på kvinnodockor

Den tyska flyg- och rymdstyrelsen DLR ska skicka med två kvinnodockor för strålningsmätning ombord på den första obemannade månflygningen i Nasas Artemis-program. Testerna är en del av förberedelserna för kommande månresor med människor som planeras genomföras 2024.
Strålningsmätning på kvinnodockor
DLR
Publicerad
2020-01-09
Dela artikel:

Projektet går under namnet Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE) och utgörs av dockorna Helga och Zohar. Dockorna består av plast av olika densitet för att simulera mänskligt skelett och organ. På det här sättet kommer man för första gången få könsspecifika mätningar av rymdstrålning bortom ISS omloppsbana. Under flygningen kommer Zohar att bära den nyutvecklade västen AstroRad som skyddar mot rymdstrålning, medan Helga kommer att flyga utan. Därefter kommer datan att jämföras och mäta effektiviteten av västen. På både insidan och utsidan av kropparna kommer det att sitta över 6 000 aktiva och passiva sensorer.

DLR

För första gången är Matroshkas-dockan modellerad utifrån den kvinnliga fysiologin. Antalet kvinnliga astronauter ökar och därför behövs data på hur rymdresor påverkar den kvinnliga kroppen. Den kvinnliga kroppen är något mer känslig för strålning så därför krävs andra säkerhetsparametrar för de kvinnliga astronauterna.

Intensiteten av rymdens strålning är mycket större utanför jordens skyddande magnetfält. Detta orsakar problem för människokroppen och är en stor utmaning för framtida, bemannade rymdmissioner till månen och Mars.

Under hösten 2019 reste Thomas Berger, projektledare för MARE, till Nasas Johnson Space Center i Houston, Texas för att vara med och testa hur dockorna Helga och Zohar skulle installeras i rymdfarkosten.

– Först av allt behövde man testa om de skulle kunna ta med Helga och Zohar i rymdfarkosten genom luckan och in i Orion-kapseln. Varje docka väger 50 kg och med västen AstroRad, som Zohar bär, ökar hennes vikt till 76 kg. Installationen krävde tre eller fyra tekniker från Nasa, förklarar Berger. Orion-kapseln är trång, men testerna fungerade bra och ramen som dockorna kommer att installeras i passade perfekt.

DLR

Sist man använde en Matroshka-docka var på rymdstationen när en sådan docka var installerad på utsidan mellan 2004 och 2011. Där samlade den data om den strålning en astronaut utsätts för under en rymdpromenad. MARE är det största experiment för att fastställa strålningen som astronauter utsätts för när de lämnar nära jorden-banor.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen