Crew Dragon klar för astronauter hero

Crew Dragon klar för astronauter

I söndags (den 19 januari) utförde Space X ett sista test för att få tillåtelse att placera astronauter i sin Dragon-kapsel och sända upp den till den internationella rymdstationen ISS. Testet lyckades och går allt som planerat kommer NASA redan under årets andra kvartal åter kunna sända upp astronauter från amerikansk mark.
Crew Dragon klar för astronauter
SpaceX
Illustration av Dragon över Mars
Publicerad
2020-01-20
Dela artikel:

I helgen var det dags för sista testet av Crew Dragon innan NASA och Space X sätter datum för den första bemannade färden, kallad Demo-2 (Demo-1 var obemannad). Testet var en ”launch escape demonstration” som gick ut på att testa kapselns förmåga att skjuta iväg från sin bärraket till säkerhet om något skulle gå fel. Bärraketen som används är en Falcon 9, också utvecklad av Space X. Allt med testet gick precis som planerat och cirka nio minuter efter avfärd landade Crew Dragon med hjälp av fyra specialtillverkade fallskärmar i atlanten. Testet bevisar att Crew Dragon är säkert nog för att bemannas med astronauter och nästa steg är att fastställa ett datum för jungfrufärden till ISS. Space X VD Elon Musk sade på presskonferensen efter testet att:

- Det gick helt perfekt, som vi hade hoppats. Vi har uppnått vårt mål och jag ser fram emot nästa steg.

Förhoppningen är att kapseln för Demo-2 är färdig redan i slutet av februari, men Elon Musk tror att det är mer realistiskt för en uppskjutning under andra kvartalet 2020.

Det amerikanska rymdföretaget Space X har sedan oktober 2012 ett kontrakt med NASA att med hjälp av sin kapsel Dragon frakta material till och från den internationella rymdstationen, ISS. Dragon är dock i grunden utvecklad för att ta astronauter ut i rymden och i sin inredda version finns plats för sju passagerare och då kallas kapseln för Crew Dragon.

NASA har slutit kontrakt med två kommersiella företag för att utveckla amerikansk bemannad rymdfart efter det att rymdfärjorna slutade användas 2011. Företagen är Boeing och Space X och allt ryms inom NASA-programmet Commercial Crew Program där astronauter redan finns uttagna för de olika farkosternas jungfrufärder.

Se hela testet här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen