Är framtida hus på månen och Mars gjorda av svamp? hero

Är framtida hus på månen och Mars gjorda av svamp?

Inför kommande bemannade långtidsresor till månen och Mars håller Nasa på att undersöka olika sätt att leva och bo. Något som det forskas mycket kring just nu är hur man kan odla fram husstrukturer av svampar.
Är framtida hus på månen och Mars gjorda av svamp?
Publicerad
2020-01-21
Dela artikel:

Det hårda klimatet på månen och Mars kommer kräva nya sätt att bo och en del av det kanske är att odla sina hem istället för att bygga dem. Där kan svampen mycelia vara ett sätt att designa hållbara och miljövänliga boendelösningar.

Vid Nasas Ames Research Center i Silicon Valley, Kalifornien, pågår just nu ett projekt som kallas myco-architecture project. I projektet tar man fram prototyper på teknologier som kan odla hem utav svampsorten. Visionen är att framtida rymdfarare ska kunna ta med sig lätta, kompakta hem, men som kommer hålla under en längre tid, som vid resor till Mars exempelvis. Vid ankomst tar man då fram en lätt stomme, adderar vatten till svampen som sedan växer runt stommen till ett fullt fungerande hem. Dessutom utan att förorena Mars miljö med onaturliga material.

Den här pallen är gjord av mycelia som fått växa i två veckor.

Läs mer om det spännande projektet här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen