Aeolus vindmätningar används i skarpa väderprognoser hero

Aeolus vindmätningar används i skarpa väderprognoser

Esas forskningssatellit Aeolus har gett oss data över jordens vindar sedan september 2018. Nu, efter månader av noggranna tester, kan man konstatera att informationen är så pass bra och pålitlig att den nu kommer användas i väderprognoser på Europa-nivå.
Aeolus vindmätningar används i skarpa väderprognoser
ECMWF
Publicerad
2020-01-14
Dela artikel:

Redan i höstas kunde vi rapportera om att Aeolus data kunde förbättra väderprognoserna märkbart med sin speciella teknik att mäta vindarna. Men beslutet att inkludera nya mätningar i skarpa väderprognoser tas på största allvar och det kräver mycket arbete för att förstå datan och försäkra sig om att den är av god kvalitet.

Därför är det väldigt ovanligt att en helt ny typ av satellitdata är redo för att praktiskt användas i väderprognoser så snart efter uppsändning. Men Aeolus har överträffat alla förväntningar och från och med nu kommer satelliten att förbättra våra väderprognoser. 

- Våra experiment har visat att Aeolus har en positiv inverkan och gör en stor skillnad på väderprognoserna. Speciellt över delar av världen där det är brist på andra vindobservationer, säger Michael Rennie på det europeiska vädercentret European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF).

Läs mer här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen