Vad kan vi lära oss genom att skjuta på en asteroid? hero

Vad kan vi lära oss genom att skjuta på en asteroid?

Förra året sköt rymdfarkosten Hayabusa2 en metallprojektil in i ytan på asteroiden Ryugu. Projektilen luckrade upp ytan på asteroiden, vilket tillät Hayabusa2 att fånga en del av materialet som sedan ska transporteras till jorden för analys i labb. Leverans till jorden förväntas ske i slutet på det här året.
Vad kan vi lära oss genom att skjuta på en asteroid?
Jaxa
Publicerad
2020-05-18
Dela artikel:

Hayabusa2 byggdes och opereras av den japanska rymdstyrelsen JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency). I en nyligen publicerad rapport skriver teamet om deras observationer kring provtagningsprocessen som inleddes med att Hayabusa2 sköt en 5 gram tung metallprojektil på en meters avstånd från asteroiden Ryugu.

Ryugu befinner sig relativt nära jorden på 350 miljoner kilometers avstånd och har en diameter på cirka 1 kilometer. Proverna ska förhoppningsvis ge svar på asteroidens utveckling. De kan ge en bild av Ryugus historia som kosmisk resenär som rest ända från asteroidbältet, till en kort utflykt nära solen, för att sedan lägga sig i bana nära jorden. Genom att få förståelse för hur Ryugu fick sitt nuvarande utseende får vi en mer omfattande modell för hur vårt solsystems kroppar bildas och utvecklas.

I de första observationerna har man kunnat se att vissa delar av Ryugu är blåare och andra är rödare. Ekvatorn och polerna på asteroiden upplevs som blåare medan latituderna däremellan är rödare. Skillnaden i färgerna kan bero på hur länge materialet varit direkt utsatt av rymdväder, krockar med mikrometeoriter, kosmiska partiklar och solens hetta – ju rödare desto äldre.

Mängden rödare partiklar på ytan avslöjar att asteroiden någon gång måste varit närmare solen än vad den är nu. Forskarteamet uppskattade att ytan måste hettats upp och blivit röd för antingen åtta miljoner år sedan alternativt så nyligen som 300 000 år sedan. Man uppskattar även asteroidens ålder till att vara ganska ung – runt 17 miljoner år. Det kanske låter gammalt men det är betydligt yngre än vad man tidigare uppskattat.

Tänk vad den enkla handlingen av att skjuta en liten projektil av metall in i en ganska liten asteroid kan berätta för oss om asteroidens liv. Vad mer kommer vi lära oss när vi får proverna levererade till jorden i november?

Läs mer här om Hayabusa2 och Ryugu här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen