SpaceX skickar sina första astronauter till rymden hero

SpaceX skickar sina första astronauter till rymden

Imorgon, onsdag, sker den första privata, bemannade turen till rymden. Det är rymdföretaget SpaceX som kommer att skicka två astronauter till den Internationella rymdstationen i deras rymdkapsel Crew Dragon. Resan markerar ett viktigt steg i processen mot att Nasa tar in kommersiella företag för bemannade rymdresor.
SpaceX skickar sina första astronauter till rymden
Nasa
Publicerad
2020-05-26
Dela artikel:

Nasa-astronauterna Robert Behnken och Douglas Hurley kommer bli de första att flyga med SpaceX’s Crew Dragon till den Internationella rymdstationen (ISS). Uppsändningen kommer att ske med en Falcon 9-raket från Kennedy Space Center i Florida klockan 22:33 på onsdagskvällen, svensk tid. Detta kommer även bli den första bemannade rymdresan från amerikansk mark sedan rymdfärjorna pensionerades 2011.

När vår svenska astronaut Christer Fuglesang reste till ISS åkte han båda gångerna med rymdfärjorna från USA. I en intervju på Vetenskapsradion för några dagar sedan säger han att onsdagens uppsändning markerar en ny era i rymden.

- Det är jätteroligt, säger Christer Fuglesang. Det kommer att inspirera till ytterligare rymdverksamhet i USA.

Nasa/SpaceX

Douglas Hurley och Robert Behnken framför Launch Pad 39A i Florida.

Falcon 9 och Crew Dragon kommer lyfta från Launch Pad 39A i en hastighet på nästan 27 400 kilometer/timmen. Väl i rymden kontrollerar besättningen och markteamet att rymdfarkosten fungerar som den ska och cirka 24 timmar senare ska Crew Dragon docka till rymdstationen. Farkosten är designad att utföra den manövern per automatik men astronauterna ombord kan ta över kontrollen vid behov.

Även rymdexperten Sven Grahn uttalar sig i Vetenskapsradion om uppsändningen av Crew Dragon.

– Hade det inte varit på grund av den här pandemin så hade stränderna i Florida varit smockfulla med människor. Nu får de hitta på något annat sätt att täcka de här händelserna, det ser man väl bäst på nätet nu, säger Sven Grahn.

Sven har själv bevittnat flera raketuppsändningar, bland annat uppsändningen av Apollo 17 som blev den sista uppsändningen i Apollo-programmet.

Vid expeditionens slut kommer Crew Dragon att avdocka från ISS med de två astronauterna ombord och återvända mot jorden för att sedan landa i Atlanten vid Floridas kust.

Se hela uppsändningen live på Nasa TV.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen