Satellitdata visar att regn kan trigga vulkanutbrott hero

Satellitdata visar att regn kan trigga vulkanutbrott

Kan en kraftig regnperiod ha utlöst det fyra månader långa utbrottet av Kilauea-vulkanen på Hawaii 2018? Forskare vid University of Miami i USA har använt sig av satellitdata från bland annat Copernicus Sentinel-1 för att undersöka saken.
Satellitdata visar att regn kan trigga vulkanutbrott
Innehåller modifierad Copernicus Sentinel data (2018), genomarbetad av ESA, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicerad
2020-05-05
Dela artikel:

Kilaueas vulkanutbrott 2018 är det mest destruktiva i vulkanens historia. Utbrottet kastade ur sig en mängd lava som motsvarar 320 000 olympiska simbassänger, vilket omformade landskapet och förstörde hundratals hem. I en nyligen publicerad rapport av forskarna Jamie Faquharson och Falk Amelung vid University of Miami’s Rosenstiel School of Marine & Atmospheric Science, föreslår man att extrema skyfall kan vara orsaken till utbrottet.

Under månaderna före utbrottet översvämmades Hawaii av en ovanligt lång och kraftig regnperiod. Den stora mängden regnvatten kan ha hittat in i vulkanens porer, vilket kan ha ökat trycket i berget och gjort att magma börjat stiga till ytan.

- Vi visste att förändringar av vattenmängd i jordens underyta kan utlösa jordbävningar och jordskred. Nu vet vi även att vattnet kan utlösa vulkanutbrott. Magma bryter lättare genom vått berg än torrt. Så enkelt är det, säger Fal Amelung.

Genom att kombinera markbaserad data med satellitmätningar av nederbörd kunde forskarna göra en modell av vätsketrycket i vulkanen över tid – en faktor som direkt kan påverka tendensen till att driva vulkanisk aktivitet. Datan visade att vätsketrycket i vulkanen precis före utbrottet var det högsta på närmare ett halvt sekel.

Läs mer om teorin här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen