Rymdstationens atomlabb har fått en uppgradering hero

Rymdstationens atomlabb har fått en uppgradering

Ett av många spännande experiment som pågår på den Internationella rymdstationen är Cold Atom Lab. Experimentet använder mikrogravitation för att lära sig mer om atomer och kvantvärlden, något som kan bana väg för ny teknik både i rymden och på jorden.
Rymdstationens atomlabb har fått en uppgradering
Nasa
Christina Koch jobbar på uppgraderingen av Cold Atom Lab på ISS.
Publicerad
2020-05-27
Dela artikel:

I Nasas Cold Atom Laboratory uppe på rymdstationen kyls atommoln ned till precis ovanför den absoluta nollpunkten. På så sätt är det möjligt för forskare att direkt observera unika beteenden hos atomerna och få svar på hur vår värld fungerar på atomnivå. Nyligen genomgick Nasas Cold Atom Laboratory en hårdvaruuppgradering med hjälp av astronauterna Christina Koch och Jessica Meir. Med den nya hårdvaran kommer man nu kunna höja Cold Atom Lab’s kapacitet.

Det finns liknande experiment på jorden där man kyler ner atomer, något som gör att atomerna saktar ner och gör dem lättare att studera. Att göra samma sak i mikrogravitation betyder att atomerna inte dras ner av gravitationskraften. Det gör att man kan observera naturliga beteende, vilket inte är möjligt på jorden.

Cold Atom Lab har funnits på rymdstationen sedan 2018 och nu behövdes en uppgradering. Laboratoriet består av två metallboxar, en större Science Instrument som väger 180 kg och en mindre kallad Science Module där atomerna kyls ned. Uppgraderingen bestod av att byta ut den gamla Science Module till en ny. Installationen var lyckad och tester av den nya modulen kommer vara klara inom några veckor.

Se en film av installationen nedan. 

Läs mer om uppgraderingen här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen