Nytt samarbete studerar Jupiter på djupet hero

Nytt samarbete studerar Jupiter på djupet

Nasas rymdteleskop Hubble samarbetar med jordbaserade Gemini Observatory och rymdfarkosten Juno för att undersöka de största stormarna i solsystemet – på jätteplaneten Jupiter. Detta unika samarbete gör det möjligt för forskare att övervaka Jupiters väder.
Nytt samarbete studerar Jupiter på djupet
International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA, M.H. Wong
Publicerad
2020-05-15
Dela artikel:

Trots 400 år av vetenskapliga observationer har många detaljer av Jupiters turbulenta och ständigt föränderliga atmosfär förblivit svårfångade. Därför har man nu startat samarbetet mellan Hubble Space Telescope, markteleskopet Gemini Observatory på Hawaii och rymdfarkosten Juno. Hubble och Gemini har som uppgift att observera planeten och fånga högupplösta bilder på den från håll, med vilka forskarna sedan kan tolka Junos närbildsobservationer.

- Junos mikrovågsradiometer mäter djupt in i planetens atmosfär genom att upptäcka högfrekventa radiovågor som kan tränga igenom de tjocka molnskikten. Vad Hubble och Gemini gör är att hjälpa oss att se hur tjocka molnen är och hur djupt vi kan se in i molnen, förklarar Amy Simon på Nasas Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland.

Tack vare samarbetet mellan Hubble, Gemini och Juno har forskare kunnat undersöka djupare in i Jupiters stormar, se källorna till blixtutbrott, kunnat kartlägga cykloner samt avslöja detaljer i den gåtfulla röda fläcken.

- Vi vill ta reda på hur Jupiters atmosfär fungerar, säger huvudforskaren Michael Wong.

Nasa, Esa

Jupiters konstanta stormar är gigantiska i jämförelse med de på jorden. Det kan uppstå åska och blixtar som är fem gånger större och tre gånger så kraftfulla jämfört med de på jorden. Genom att kartlägga blixtnedslag som upptäckts av Juno och sedan fångats upp av Hubble och Gemini har forskarna kunnat visa att blixtarna förknippas med en trekombination av molnstrukturer. Det är djupa moln gjorda av vatten, stora molntorn orsakade av fuktig luft kombinerat med torrare luft utanför molntornen.  

Med Hubble, Gemini och Juno har man också kunnat studera Jupiters stora röda fläck närmare. Man har tidigare kunnat se mörka formationer inuti den röda fläcken som syns, försvinner och ändrar form över tid. Man har inte kunnat fastställa vad de mörkare fläckarna beror på. Nu när man kan jämföra bilder från Hubble, termiskt infraröda bilder från Gemini och data från Juno är det äntligen möjligt att ta reda på mer om mysteriet. Troligtvis är de mörka fläckarna hål i molnskiktet varifrån värme släpps ut från Jupiters inre som annars blockeras av tjocka moln. Se bilden nedan.

NASA, ESA, and M.H. Wong (UC Berkeley)

Läs mer om Jupiter här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen