Hero Image

Mytomspunna rymdplanet X-37B ska återvända till rymden

I mitten av maj ska den amerikanska militärens rymdplan X-37B återvända till omloppsbana runt jorden. Oftast får vi inte veta mycket om det mystiska planet eller vad det är för slags experiment som händer ombord. Men för en gångs skull får vi reda på lite detaljer.
US Air Force
Publicerad
2020-05-12
Dela artikel:

X-37B-programmet inleddes 1999 och första uppsändningen skedde 2010. Sedan dess har rymdplanet varit uppe i rymden på fem uppdrag i sammanlagt 2 865 dagar. Oftast avslöjar inte det amerikanska flygvapnet mycket om vad rymdplanet gör i rymden.

Att uppdragen är så pass hemliga gör att det väcker spekulationer om att X-37B är involverad i att testa militär rymdteknologi relaterade till spaningssatelliter. Man har kunnat se planet på runt 320 kilometers höjd, alltså lägre än den internationella rymdstationen som ligger i bana på cirka 400 kilometer. Experter har då spekulerat i om USA förflyttar spionsatelliter till lägre banor för att de ska kunna leverera skarpare bilder.

Large Image
Boeing

Men den här gången har det amerikanska flygvapnet avslöjat mer om uppdragen ombord än vanligt.

- Det amerikanska flygvapnets Rapid Capability Office har gått ihop med Air Force Reserve Research Lab och den amerikanska rymdverksamheten för att genomföra ett uppdrag som ska maximera X-37Bs unika kapacitet, säger flygvapnets sekreterare Barbara Barret under en webcast i onsdags. Det här uppdraget kommer att innehålla fler experiment än vad som gjorts tidigare, inklusive två Nasa-experiment.

Ett experiment är en provplatta som utvärderar reaktionen hos utvalda material i rymdmiljö. Och ett av Nasas experiment studerar vilken effekt rymdstrålning har på frön. Naval Research Laboratory har designat ett experiment som ska omvandla solkraft till radiofrekvensmikrovågsenergi och sedan göra studier på när den överförs till jorden.

Läs mer om det mystiska rymdplanet här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen