Hero Image

Hur stor är risken för att drabbas av blodpropp i rymden?

Tidigare i år drabbades en av astronauterna på den Internationella rymdstationen av en blodpropp. En ny studie avslöjar hur stor risk det är för att detta ska hända igen i rymden och hur man kan minimera den risken.
Nasa
Nasa-astronauten Cady Coleman var uppe på ISS med Expedition 26.
Publicerad
2020-05-11
Dela artikel:

På jorden är blodproppar ett relativt vanligt hälsoproblem som drabbar ungefär en på 1000. Blodpropparna sätter sig oftast i lungorna och ger andningssvårigheter eller i benen vilket orsakar smärta och svullnad. Den blodpropp som drabbade astronauten satte sig däremot i nacken. Läkare på jorden gav astronauten en behandling som innefattade både injicerbar och oral medicinering – och allt gick bra.

Nu har The Conversation tagit fram en ny studieom risken för att drabbas av blodproppar i rymden och hur man kan förhindra det att hända. Efter incidenten på den internationella rymdstationen vill man undersöka vidare i om astronauter faktiskt har större risk för att drabbas av blodproppar. Det är extra viktigt inför kommande långdistansresor till månen och Mars.

Kvinnliga astronauter kan lida av större risk för blodproppar i rymden till exempel. Det har att göra med att flera av dem använder sig av ett kombinerat hormon-preventivmedel för att kontrollera deras menscykel i rymden. Just blodproppar är en känd riskfaktor vid användning av preventivmedel med hormoner. Det är vanligt att kvinnliga astronauter stoppar deras blödningar med preventivmedel då vattenanvändning och byten av sanitetsprodukter i mikrogravitation kan vara utmanande.

Studien undersöker de kända riskfaktorerna för att utveckla en blodpropp inom en grupp av 38 kvinnliga astronauter som gjort rymdresor mellan åren 2000-2014. Den visar att medelåldern på de kvinnliga astronauterna är 44,6 år, vilket är en ålder då man vanligtvis inte skriver ut hormonella preventivmedel just för risken att utveckla blodproppar. Men data visar att astronauterna inte var i större risk att utveckla blodproppar efter att de befunnit sig i rymden.

Astronauterna bör också vara i mindre risk för blodproppar tack vare den dagliga träningen de utför samt den strikt kontrollerade dieten. Men med det sagt kan astronauter bevisligen drabbas av blodproppar och det är viktigt att risken blir så liten som möjligt. Studien rekommenderar att man tar extra blodprover på astronauterna inför rymdresor för att undersöka varje individs risk för att utveckla en blodpropp.

Studien blir också applicerbar på det nuvarande läget här på jorden. Den trycker på hur viktigt det är utföra någon form av fysisk aktivitet minst 30 minuter om dagen, trots att vi sitter mycket hemma nu.

Läs mer om studien här.  

Rymdbloggen