FAST – med örat mot universum hero

FAST – med örat mot universum

Vi lever i en spännande tid för astronomiska observationer. Jorden har på senare tid, och inom en snar framtid, fått helt nya verktyg för att lyssna och se längre ut i universum än någonsin tidigare. Ett av de verktygen heter FAST och ligger nedsänkt i en dal på den kinesiska landsbygden.
FAST – med örat mot universum
NASA/Ames/JPL-Caltech
Publicerad
2020-05-28
Dela artikel:

I Kina ligger det enorma radioteleskopet FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope). Bygget stod klart 2016 men teleskopet nådde full kapacitet först i januari 2020. Det är ett tekniskt mirakel och världens enskilt största radioteleskop med en diameter på 500 meter. Till skillnad från Arecibo-observatoriet i Puerto Rico, det näst största radioteleskopet på jorden med en diameter på 305 meter, kan FAST anpassa skålytan och därmed rikta om sig för att se en större del av himlen. Detta gör den genom en rad snillrika tekniska lösningar man kan se i programmet Omöjlig ingenjörskonst på Kunskapskanalen.

Ett av teleskopets huvuduppdrag är att leta rätt på pulsarer, en stjärntyp viktiga för astronomer som exempelvis kan användas som mätpunkter i kartor över universum. Ett andra uppdrag för FAST är att lyssna efter liv i universum. År 2016 gick FAST med i projektet Breakthrough Listen, ett forskningsprojekt där flera radioteleskop världen över används för att hitta tecken på utomjordiskt liv. Teleskopen som används inom projektet är så känsliga att de kan upptäcka signaler lika svaga som från en helt vanlig flygplansradar från de 1000 närmaste stjärnorna sett från jorden. De kan även upptäcka brus likt det som kommer från jorden på ett avstånd av lite drygt 16 ljusår.  

Jätteteleskopet FAST är dock inte helt utan kontroverser. Nästan 10 000 människor fick flyttas för att teleskopet skulle kunna byggas i den med omsorg valda dalen. Det var inte bara människorna som bodde direkt i dalen utan även alla som bodde i en radie av 5 kilometer runt teleskopet som fick flytta på sig för att skapa en så tyst omgivning som möjligt för att inte störa teleskopet. Den kinesiska regeringen har sammanlagt betalat nästan 269 miljoner dollar till familjerna som fått flytta på sig medan själva konstruktionen av teleskopet kostat 180 miljoner dollar. Forskare lyfter också en liten varningsflagga kring att teleskopet sköts av den kinesiska regeringen. Kina är en rymdnation på frammarsch och det är inte helt säkert att de vill dela med sig av allt de hittar med FAST.  

Med FAST har hur som helst jorden beskaffats med en extra hörapparat och oddsen är nu bättre än någonsin tidigare att vi hittar signaler av liv ute i universum. Tillsammans med exoplanetjägare som TESS, det kommande PLATO och James Webb teleskopet lever vi i en väldigt spännande tid. Kanske kommer E.T snart äntligen ta upp luren och slå oss en signal, som vi dessutom kommer att kunna höra.

Xinhua Press / CC BY-SA
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen