En planets födelse fångad på bild hero

En planets födelse fångad på bild

För första gången någonsin kan astronomer ha sett direkta bevis på en planets födelse runt en ung stjärna som befinner sig omkring 520 ljusår från jorden. Teleskopet VLT, Very Large Telescope, i Chile har till och med lyckats fånga födelsen i en infraröd bild.
En planets födelse fångad på bild
A. Boccaletti et al/Astronomy & Astrophysics 2020, Eso
Publicerad
2020-05-25
Dela artikel:

I stjärnkonstellationen Auriga finns stjärnan AB Aurigae. Runt stjärnan cirkulerar en spiraldisk av gas och damm. Nära spiralens center kan man se en S-formad vridning av gasen och det är i den vridningen man tror att den nya planeten föds.

Det är astrofysikern Emmanuel Di Folco med team som har använt de infraröda observationerna från VLT i Chile för att lokalisera den S-formade vridningen runt AB Aurigae.

- Det var fantastiskt, säger Emmanuel Di Folco vid University of Brodeaux i Frankrike. Den uppfyllde alla våra förväntningar från de teoretiska förutsägelser om hur en planet formas.

Stjärnan är ung, endast fyra miljoner år. Det låter som väldigt gammal i våra öron, men det är bara cirka en tusendel av solens ålder. Det potentiella planetens exakta storlek är inte ännu fastställd, men för att göra så stora S-formationer i spiralen är den troligtvis närmare Jupiters storlek snarare än jordens.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen