Juläventyr i yttre rymden hero

Juläventyr i yttre rymden

Igår var första dagen i december och därmed startskottet för årets julkalendrar. I Barnradion får vi följa med Tyra Fredriksson, hennes bror Lukas och hunden Rufsa på ett äventyr från Bagarmossen till slutet av universum. Biggest Bang är skriven av författaren Martin Olczak, illustrerad av Anna Sandler och regisserad av Maria Blom.
Juläventyr i yttre rymden
Julkalendern i Barnradion 2019: Biggest Bang. Illustration: Anna Sandler.
Publicerad
2019-12-02
Dela artikel:

Martin Olczak och Anna Sandler är mest kända för att ha skrivit och illustrerat böckerna om Jack som hamnar i hisnande äventyr i ett Stockholm där vanliga människor trängs tillsammans med varulvar, bergtroll och andra sagoväsen. I årets julkalender är det istället Tyra som står i centrum och hennes bror Lukas, som aldrig tycks kunna sluta prata om rymden. Alla tycker Lukas är lite knäpp och Tyra skäms för honom men tycker också om alla hans historier. I början av berättelsen ser Tyra plötsligt konstiga budskap i skolmaten, meddelanden i stjärnhimlen och hon hör konstiga radiosändningar. Det blir starten för ett äventyr till ”Slutet Av Universum” dit Tyra, Lukas och hunden Rufsa färdas i sin farmors gamla Fiat och på vägen stöter de på både det ena och det andra. 

Martin Olczak berättar för Barnradion att Biggest Bang är:

- Ett rymdäventyr som börjar i Bagarmossen och slutar i Slutet Av Universum. En road-movie alltså. Fast utan road. Och utan movie. Istället har vi rymden och Barnradion :)

Har man läst böckerna om Jack så kommer man känna igen sig, berättar Martin Olczak. Biggest Bang kan liknas vid ett Jack-äventyr fast i rymden.

- Idén poppade upp i huvudet på mig för 15 år sen – när jag flög omkring i Triangel-galaxen och samlade stjärnstoft. Och nu har den fått bli julkalender, säger Martin Olczak.

Anna Sandler står för illustrationerna till julkalendern och det är också hon som illustrerat berättelserna om Jack. Hon säger till Barnradion att det svåra var att få rymdvarelser att kännas naturtrogna.

- Inte det lättaste, märkte jag. Så man får vara lite kreativ när man söker inspiration. Jag har bland annat kollat in sajter med foton på djuphavsdjur. Där knyckte jag ett par feta fiskläppar rakt av, säger Anna Sandler.

Maria blom, mest känd för filmerna Masjävlar och Monky, är julkalenderns regissör. Hon berättar för Kulturnytt i P1 att de två skådespelarna, Saga Wennö och Victor Beer, på kort tid lyckades skapa en så fin syskonkemi och att det ger en speciell varm ton mellan de två syskonen Tyra och Lukas. För Biggest Bang handlar såklart inte bara om rymdvarelser och annat konstigt, det handlar också om en helt vanlig 10-årig flicka och hennes innersta resa om hur det exempelvis känns att skämmas för någon man älskar.

Vi på Rymdstyrelsen ser mycket fram emot att följa Tyra, Lukas och Rufsa genom världsrymden hela vägen fram till julafton.

Du kan lyssna på julkalendern Biggest Bang klockan 06:50 och 18:35 i P4 varje vardag, 09:50 och 13:03 på helger, och när du vill i Barnradion på Sveriges Radio Play.

Rymdbloggen