64 satelliter på en och samma raket hero

64 satelliter på en och samma raket

64 satelliter på en och samma raket
Spaceflight.
Publicerad
2018-12-05
Dela artikel:

I måndags genomförde SpaceX och Spaceflight Industries en uppsändning av 64 satelliter ombord på en och samma raket. En Falcon 9-raket lyfte från Kalifornien efter flera förseningar som utlösts av dåligt väder och sista minuten-inspektioner av raketen. Efter uppsändningen landade det första raketsteget framgångsrikt på ett drönarfartyg i Stilla havet.

De 64 satelliter, 49 cubesats och 15 microsatelliter som skickats upp kommer från 17 olika länder och ska användas till jordobservation, biologiska experiment och teknikdemonstrationer.

Under det här uppdraget var det även första gången som SpaceX använde samma raket för tredje gången. Raketens första raketsteg har tidigare används för uppsändning av satelliterna Bangabandhu-1 i maj 2018 och Merah Putih i augusti 2018.

Uppsändningen utgör ett amerikanskt rekord i antalet satelliter på en och samma raket. Världsrekordet innehas av Indien med 104 satelliter vid en och samma uppsändning. 

Uppsändningen medför dock en stor utmaning när det gäller att hålla koll på satelliterna efter att de släppts från raketen. Varje satellit måste kunna hittas och följas så att man inte riskerar några krockar. Detta jobb blir betydligt svårare när så många satelliter släpps samtidigt.

SpaceX

En raket landar på ett drönarfartyg i havet för att senare kunna återanvändas.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen