Hero Image

Gaia visar vågor i Vintergatan

Bildkälla: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO.
Publicerad
2018-10-05
Dela artikel:

Rymdteleskopet Gaia kan visa att vår galax Vintergatan fortfarande påverkas av en nära kollision som gjort att miljontals stjärnor satts i rörelse likt vågor på vatten. Kollisionen tros ha ägt rum för 300 - 900 miljoner år sedan och upptäcktes när man såg ett rörelsemönster i Vintergatans utkant.

Mönstret avslöjades eftersom Gaia inte bara mäter positionerna på mer än en miljard stjärnor utan också mäter deras exakta hastighet. Genom Gaia kunde man ta fram en uppskattning av de fulla tredimensionella hastigheterna hos en del av Vintergatans stjärnor, några miljoner stycken. Det möjliggjorde en studie av stellär rörelse med hjälp av kombinationen av position och hastighet, som uppvisade det oväntade vågmönstret.

Rymdteleskopet Gaia skickades upp 2013 och har i uppdrag att göra observationer och kartlägga ungefär en miljard stjärnor.

 Läs mer om Gaias upptäckt här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen