Grattis Nasa 60 år hero

Grattis Nasa 60 år

Grattis Nasa 60 år
Bildkälla: Nasa.
Publicerad
2018-10-01
Dela artikel:

Under 60 år har Nasa varit en stor del av människans utforskning av rymden. Deras arbete har bidragit till många spännande upptäckter om vår planet, vårt solsystem och vårt universum.

Den amerikanska presidenten Eisenhower grundade Nasa 1958 med en tydligt civilt, snarare än militärt, fokus på fredliga tillämpningar inom rymdvetenskap. Den dåvarande byrån NACA (National Aeronautics and Space Act) ersattes av dagens Nasa (National Aeronautics and Space Administration) vilken blev verksam den 1 oktober 1958.

Den amerikanska astronauten Buzz Aldrin promenerar på månen under Apollo 11-uppdraget 1969. I Buzz visir syns speglingen av Neil Armstrong som tagit bilden.
Bildkälla: Nasa.

Månmodul fångad på bild ovanför månens yta med jorden i bakgrunden.
Bildkälla: Nasa.

Den svenska rymdverksamheten är inte mycket yngre. Redan 1961 lyfte Sveriges första rymdraket från Nausta i Norrbotten. Det var en 34 kilo tung raket som fick smeknamnet Plutnik.

Sverige och Nasa har även haft flertalet samarbetsprojekt med Nasa under de gångna åren.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen