Astronauter från rymdstationen landar på jorden hero

Astronauter från rymdstationen landar på jorden

Astronauter från rymdstationen landar på jorden
Astronauterna (från vänster) Ricky Arnold, Oleg Artemyev och Drew Feustel lämnar ISS efter 197 dagar i rymden. Bildkälla: Nasa.
Publicerad
2018-10-04
Dela artikel:

Tre av astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, ISS, ska återvända till jorden idag, torsdagen den 4 oktober (tidig morgon 5 oktober svensk tid). Hela landningen kan ses live via Nasa TV från avfärden från rymdstationen och landningen på jorden.

Expedition 56s besättningsmedlemmar Drew Feustel och Ricky Arnold från USA, tillsammans med Oleg Artemyev från Ryssland, stänger luckan till deras rymdkapsel Soyuz MS-08 och avdockar från stationens Poisk-modul, för att göra en fallskärmslandning i Kazakstan. En resa som tar drygt tre timmar. 

De tre astronauterna har då fullbordat ett 197-dagar långt rymduppdrag där de cirkulerat runt jorden över 3000 varv. I stationens laboratorium har de även genomfört vetenskapliga experiment som sträcker sig från fysik till biologiska studier och genomförande av tester för att förbättra navigeringsförmågan för att förbereda framtida långresor från jorden.

Efter landningen kommer besättningen att återvända med helikopter till en återhämtningsplats i Karaganda, Kazakstan, för att senare bege sig åt separata håll. Feustel och Arnold flyger tillbaka till Houston, medan Artemyev åker tillbaka till sitt hem i Star City, Ryssland. 

Följ hela resan via Nasa TV.

(svensk tid)

06.30 – besättningen säger hej då och luckan till kapseln stängs

09.30 – avdockning från rymdstationen

12.30 – återinträde och landning

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen