Asteroidlandaren Mascot släpps från moderfarkosten hero

Asteroidlandaren Mascot släpps från moderfarkosten

Asteroidlandaren Mascot släpps från moderfarkosten
Asteroidlandaren Mascot separeras från moderfarkosten Hayabusa2 för att falla ner på asteroiden Ryugu. Bildkälla: Jaxa.
Publicerad
2018-10-03
Dela artikel:

Idag, den 3 oktober 2018, efter nästan fyra år i rymden, ska den fransk-tyska asteroidlandaren Mascot puttas ut från sin japanska moderfarkost Hayabusa2. Mascot ska sedan falla fritt ner mot asteroiden Ryugu yta.

Separationen av Mascot kommer vara ett viktigt och avgörande ögonblick. När separationsmekanismen utlöses kommer det skapa en kedjereaktion som initierar uppdraget. Och här finns ingen återvändo. Landaren Mascot är ansluten till moderfarkosten Hayabusa2 med en bult i en klämmekanism. När Mascot separeras lossas denna klämma, bulten släpper och en tryckplatta ger landningsmodulen en liten knuff med hjälp av en fjäder så att den glider ut ur bärramen. Asteroiden Ryugus gravitation gör sedan resten av arbetet och drar till sig landaren för de sista återstående 60 meterna ner mot ytan.

Mascot-teamet i Bremen övervägde flera olika alternativ för hur denna utlösningsmekanism skulle vara konstruerad. Till slut kom man fram till den som idag används eftersom den är både kompakt och pålitlig. Klämmekanismen är en ”engångsanordning” vilket betyder att operationen är oåterkallelig efter att den har startats. Den utlöses via en kort men hög strömpuls från två oberoende säkringar.

Ett stort antal människor är inblandade i det internationella projektet med Mascot och Hayabusa2. Här skickar de sina bästa lyckönskningar till landaren och asteroiden!

Läs mer om Mascots separationssystem här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen