Satelliten som gav designen till den klassiska fotbollen hero

Satelliten som gav designen till den klassiska fotbollen

Satelliten som gav designen till den klassiska fotbollen
Satelliten Telstar revolutionerade inte bara telekommunikationen utan gav även den klassiska fotbollen sitt utseende. Bildkälla: Bell Labs/Shine 2010
Publicerad
2018-07-03
Dela artikel:

1962 lanserade NASA en liten, sfärisk kommunikationssatellit med namnet Telstar. Det var den första aktiva kommunikationssatelliten och den första farkosten med kommersiell nyttolast i rymden. Två dagar efter uppsändning överförde den världens första transatlantiska televisionssignal. Den knappt en meter stora satelliten var starten på en helt ny era i telekommunikationens historia men förändrade även fotbollens design.

 Det finns en direkt koppling mellan det karakteristiska svartvita mönstret på satelliten Telstars skrov och solpaneler och Adidas-bollen som används som den officiella bollen i fotbolls-VM 1970 och 1974. De tidigare fotbollarna var bruna och syntes dåligt på TV. Den nya bollen var designad med de nu så ikoniska svarta och vita hexagonerna, ett mönster som påminner om Telstar. Passande nog döptes den nya bollen även till Telstar Elast. Sedan dess har fotbollen utvecklats och förändrats en hel del men den officiella bollen i årets fotbolls-VM har fått namnet Telstar 18. Som en blinkning till både 1970-bollen och satelliten.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen