Bloggen - Rymdteknik

Lyckade och mindre lyckade uppsändningar

Lyckad uppsändning av SpaceX obemannade Falcon 9-raket
SpaceX
´
Publicerad
2017-01-17
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vinden har vänt för SpaceX. I lördags lyckades man skjuta upp och landa sin första obemannade Falcon 9-raket sedan ett misslyckat försök i september. Då slutade uppskjutningsförsöket i en kostsam och komplicerad explosion.

Uppskjutningen ägde rum på Vandenberg Air Force Base i Kalifornien, klockan 09:54 lokal tid, den 14 januari. Ögonblicket efter att Falcon 9 sköts till höjden separerades de två raketsektionerna från varandra. Satelliterna skickades vidare ut i omloppsbanan medan den andra delen av raketen föll tillbaka ner mot jorden, som planerat. Jubel utbröt på markkontrollen i Hawthorne Karliforninen när livesända videor visade hur raketen landade på plattformen markerat med ett X i Stillahavet.

Det var inte bara i USA som förväntningarna var höga under helgen, utan även i Japan. Under söndagen var det planerat att vad som skulle bli en av världens minsta raketer, skulle placera en satellit i omloppsbana. Men under den andra etappen av uppskjutningen upptäckte man ett fel i kommunikationssystemet och man var tvungen att avbryta uppdraget.  

Men för SpaceX var lyckan påtaglig. ”Mission looks good”, twittrade SpaceX CEO Elon Musk och la även till att alla satelliter har med framgång placerats ut. Explosionen i september kostade företaget 200 miljoner dollar, så vi kan bara tänka oss hur glada SpaceX är med att uppdraget lyckades.

Här kan du läsa tidigare inlägg om SpaceX!