Hero Image

Gaia kartlägger Vintergatan

ESA
Publicerad
2016-09-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Stjärnhimlen har alltid fascinerat människor. Redan 129 år f.Kr. gjorde den grekiske astronomen Hipparchus upptäckter om hur stjärnhimlen rör sig i geometriska former – och då hade han inte ens ett teleskop till sin hjälp.

Idag presenterades de första resultaten från Esa-projektet Gaia, vars mål är att kartlägga en miljard stjärnor i vår galax och skapa en 3D-karta över den. I den första delrapporten har 100 000 stjärnor mätts upp med precist läge, ljusstyrka, avstånd och rörelseriktning. Samtidigt tror forskare att Gaia kommer kunna hitta över tio tusen planeter utanför vårt solsystem. Man kan säga att Gaia ska skapa ett släktträd över Vintergatan.

I två år har nu Gaia cirkulerat runt solen för att göra observationer av andra stjärnors position, rörelser och avstånd till jorden. Gaia kommer fortsätta att göra observationer fram till 2019, så vi kommer nog få många spännande nyheter de kommande åren från projektet…

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen