Bloggen

Blue Origin gör en lyckad start och landning

Blue Origins raket New Shepard gör en lyckad uppsändning och landar sedan upprätt.
Blue Origin
´
Publicerad
2016-04-05
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdföretaget Blue Origins raket New Shepard genomförde en lyckad flygning den 2 april. Den nådde en höjd på 103 kilometer och gjorde sedan en lyckad landning i upprätt läge. En typ av landning som inte alltid är helt enkel att genomföra.  Det var den tredje flygningen med samma raket inom fyra och en halv månad. Nu är Blue Origins ännu ett steg närmare att fullfölja sin vision att sälja kommersiella rymdflygningar.



Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg hjälper oss att förklara varför den här flygningen är så unik, svår att genomföra och om den ens är på riktigt.


Blue Origin har visat att de kan använda samma raket tre gånger för att ta sig upp till 100 kilometers höjd och sedan landa kapseln med fallskärm och raketsteget stående på sina landningsben. Det här är grunden för att kunna göra det som Blue Origin vill börja med, att kostnadseffektivt flyga passagerare till minst 100 km höjd.


Vad är det som är svårt med att genomföra landningar, SpaceX har ju till exempel haft problem med sina landningar?


Det som Blue Origin gör är svårt, men det är trots allt lättare än det SpaceX försöker med. Blue Origins raketer går rakt upp och kommer rakt ner igen, de behöver alltså inte genomföra alltför mycket navigation på vägen tillbaka. SpaceX raketer däremot tar ju satelliter till omloppsbana vilket kräver en horisontell hastighet på ca 28 000 km/h innan satelliten separeras, däremot så kommer inte första steget upp i dessa hastigheter. Så deras raketer behöver påbörja även en horisontell rörelse för att sedan vända på raketen, och bromsa både den horisontella rörelsen och den vertikala som uppkommer då raketsteget faller tillbaka mot marken. Att sedan balansera raketen under nerfärden och bromsa upp den till en mjuklandning är svårt!


Är den här filmen på riktigt, det ser ju så bra ut att man kan tro att det är animerat?


Ja, det är absolut på riktigt! Både Blue Origin och SpaceX är mycket duktiga på att dokumentera sina flygningar för att stärka sina varumärken, och att använda drönare för att filma så att man får ett fågelperspektiv är ju perfekt!





 




Bild: Blue Origins raket New Shepard lyfte från företagets raketbas i Texas.


Källa: Blue Origin.


Kort om Blue Origin:


Blue Origin är en amerikansk privatfinansierad flyg- och rymdfarkosttillverkare. De utvecklar teknik för att möjliggöra privata bemannade rymdfärder med målet att dramatiskt sänka kostnaderna för rymdresor. En av Blue Origins raketmodeller heter New Shepard. Den består av en kapsel där en besättning på minst tre astronauter ska kunna sitta och ett raketsteg med landningsben. Testflygningar med människor ombord planeras att genomföras under 2017.