Bloggen

Följ raketens havslandning 00:07

Följ raketens havslandning 00:07
SpaceX.
´
Publicerad
2015-02-09
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Klockan 00:07 i natt, svensk tid, görs ett nytt försök att skicka upp satelliten DSCOVR tillsammans med raketen Falcon 9. Satelliten ska studera väder i rymden som kan påverka elförsörjningen här på jorden. Efter uppsändningen väntar återigen utmaningen att genomföra en kontrollerad raketlandning till havs.


Satelliten DSCOVR, Deep Space Climate Observatory, var schemalagd att påbörja sin resa mot rymden redan igår. Satellitens uppdrag är att, i samarbete med det amerikanska väderorganet NOAA, Nasa och det amerikanska flygvapnet, studera utbrott på solen som kan påverka elförsörjning och kommunikationssystem på jorden. På grund av tekniska problem ställdes uppsändningen in igår bara 3 minuter innan start. Det verkar dock inte vara några större fel på utrustningen. Redan klockan 00:07 svensk tid i natt görs ett nytt försök till uppsändning. Den kan du följa live här.


Därefter gör bärraketen, Falcon 9 en ny testlandning på en flotte till havs för att kunna återanvända delar av raketen till kommande flygningar. Den 10 januari gjordes samma försök, men då blev landningen tyvärr för hård och manövern misslyckades.