För hård landning för Falcon 9 hero

För hård landning för Falcon 9

För hård landning för Falcon 9
SpaceX
Publicerad
2015-01-12
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

För första gången skulle delar av en bärraket återvinnas. Men när Falcon 9 återvände för att landa på den flytande plattformen var farten för hög och försöket misslyckades.

I lördags skickades bärraketen Falcon 9 iväg från Cape Canaveral i Florida tillsammans med kapseln Dragon. Istället för att sedan låta raketen landa direkt i vattnet, var tanken att genomföra en kontrollerad landning på en flytande plattform och därigenom kunna återanvända delar av raketen till nästa flygning. Det skulle visa sig bli en svår utmaning. När Falcon 9 anlände till den flytande plattformen var farten för hög, landningen blev för hård och försöket misslyckades. En del av förklaringen var att fenor på raketen som var nödvändiga för att klara av en mjuklandning inte fick tillräckligt med hydraulvätska. Just det problemet lovar forskarna rätta till inför nästa försök.

Hur det gick för kapseln Dragon? Bara bra! Den har nu anlänt till den internationella rymdstationen. Hur det går i arbetet med att koppla ihop kapseln och ISS kan du följa här.

 

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen