Bloggen

Fartyget Costa Concordia bärgas med hjälp av satellitbilder

Kryssningsfartyget Costa Concordia bärgas med hjälp av observationssystemet Copernicus.
´
Publicerad
2014-01-15
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

 


 


I januari 2012 slog kryssningsfartyget Costa Concordia emot en klippa och gick på grund strax utanför den italienska ön Isola del Giglio. När fartyget nu håller på att bärgas tar kustbevakningen hjälp av bilder från observationssystemet Copernicus. Copernicus består av flera olika satelliter för bland annat miljöövervakning.


Bärgningen startade i mitten av december och sedan dess har satellitbilder används av  bärgningsteamet för att bevaka fartygets läge i vattnet. Bland annat för att upptäcka eventuella oljeutsläpp då bränslet avlägsnades från vraket.


Först till våren kan bärgningen slutföras. Till dess fortsätter satelliter att leverera viktig information till kustbevakningen.



Bild: Till vänster, exempel på hur vattenströmmarna rör sig kring Costa Concordia, till höger en prognos för i vilken riktning ett eventuellt oljeutsläpp skulle sprida sig.


Fakta om Copernicus
Copernicus är ett observationssystem för global miljöövervakning och säkerhet som tagits fram av ett antal europeiska rymdorganisationer, däribland den svenska Rymdstyrelsen. Övervakningen sker bland annat genom så kallad fjärranalys för att förhindra risken för naturkatastrofer, följa skadeverkningarna och planera humanitära insatser.


Här kan du läsa mer om Copernicus.