Bloggen

Gaia - satelliten med världens mest avancerade rymdkamera

Slutmontering av de 106 halvledarbrickor (CCD:er) som utgör Gaias kamera.
´
Publicerad
2011-07-12
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Tänk en kamera som har en miljard bildpunkter (pixlar), en vanlig kamera brukar ha ca 10 miljoner bildpunkter. Med den kan man nog ta rätt skarpa bilder ;) Och det är en sådan ”kameran” bestående av flera ihopkopplade element som satelliten Gaia ska utrustas med. Helt galet och inte nog med det, detektorerna måste kylas till -110 C för att uppnå en bästa arbetsmiljö. Det är kallt!


Kameran ska användas till kartlägga position, färgkomposition, ljusintensitet och spektrum för en miljard stjärnor med oöverträffad noggrannhet under fem år. Gaia ska ge en tredimensionell karta över vår egen galax, Vintergatan. Forskarna räknar också med att Gaia kommer att upptäcka hundratusentals nya kometer, asteroider och andra objekt som vi ännu inte har kunnat studera. Spännande!

Med i projekt finns en svensk professor, Lennart Lindegren från Institutionen för astronomi vid Lunds universitet. Därför finns det mer information om Gaia på Lunds universitets hemsida. Men även på ESAs hemsida.



Det här ser jag fram emot men jag får vänta ända till år 2013 tyvärr, då är det dags för uppsändning.



Lite kort fakta om satelliten:
Vikt: 2030 kg
Beräknad uppsändning: år 2013
Beräknad livslängd: 5 år
Bana: Gaia kommer att kartlägga stjärnor från en Lagarangepunkt (L2), det är en bana runt solen på 1,5 miljoner km avstånd.