Bloggen

Odin har hittat rostiga meteoritrester

Odin har hittat rostiga meteoritrester
Bill Frimire/Rymdbolaget AB
´
Publicerad
2011-04-18
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I tidskriften Physics Today kan man läsa en intressant Odin-artikel. Den beskriver hur jordens yttre atmosfär lyser svagt på natten, så kallat "night airglow", på grund av kemiska reaktioner. Något som har studerats i över hundra år. En stor del av ljuset kommer från syreatomer och molekyler, hydroxylradikaler, natrium och högt upp även från kvävedioxid. Men det finns mer ljus i den röda delen av spektrum vid 600 nm än vad som kan förklaras.

Eftersom järn är vanligt i meteoriter som brinner upp i atmosfären så har man länge sökt efter spår av järnoxid i airglow men inte hittat något tills nu. OSIRIS (Optical Spectrograph and Infrared Imager System), ombord på Odin, tittade på atmosfären vid 75 till 105 kilometers höjd. När man tog fram laboratoriemätningar kunde man se ett brett orangea band som visade sig bestå av just järnoxid. Järnet oxiderar när det reagerar med ozon som även finns på hög höjd. Denna upptäckt gjordes av Dick Gattinger och Ted Llewellyn med kollegor vid University of Saskatchewan.

Bild: Odin, Bill Frimire/Pressens Bild och Rymdbolaget AB

Om du vill grotta ner dig riktigt i detta ämne kan vi varmt rekommendera att läsa hela artikeln som ligger som pdf här nedan.