Bloggen

Uppskjutning av studentraketerna REXUS 9 och 10

´
Publicerad
2011-02-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:
Rexus

Rexus, Rymdbolaget

Esrange Space Center i Kiruna har under de senaste dagarna gästas av ett femtiotal studenter från hela Europa som förberett sina experiment för raketflygningar.

Igår, tisdag, klockan 13:50 sköts studentraketen REXUS 9 upp från Esrange Space Center, Rymdbolagets operationella bas för raketuppskjutningar. Raketen, med fyra experiment ombord, nådde upp till 80.6 km:s höjd och landade efter 11 minuter 40 km norr om Esrange. Bärgning med helikopter är avklarad och nyttolasten är nu tillbaka på basen. De fyra experimenten ombord testade nya tekniska system som utvecklats och byggts av studenter från olika universitet runt om i Europa.

Idag, onsdag, hade turen kommit till REXUS 10. Uppskjutningen gick som planerat och raketen landade sedan efter drygt tio minuter. Ombord på REXUS 10 fanns ytterligare fyra experiment. Ett av dem är utvecklat av en grupp studenter från KTH, Team Squid.

Rymdkanalen pratade med David Bergman från Team Squid och har under dagen fått strålande lägesrapporter från Esrange och händelsernas centrum.

Team Squids experiment innefattar att testa ett nytt trådbomssystem. Deras experiment kommer separeras från raketen REXUS 10 för att sedan falla ner, förhoppningsvis, tillägger David. Ombord har de en kamera som ska filma utfällningen av trådbommarna och man vill på så sätt kartlägga dynamiken i bommarnas utfällning. Det blev ett par långa tio minuter av spänd väntan, berättar David. Efter att teamet sedan fått in en GPS-signal kunde de lokalisera deras del av REXUS 10.

Nu väntar analyser, fotografering och att få fram all data. När Rymdkanalen pratade med David hade han och hans team redan tittat på den videoinspelning som gjordes under raketens färd och resultatet var oväntat bra.  Allt gick över förväntan!

David berättar att det är väldigt roligt att få vara med i REXUS-projektet och han är glad att han tog chansen. Det borde fler göra, säger han.

Om du också skulle vilja vara en av de lyckliga studenterna som får möjlighet att medverka med ett experiment på en kommande REXUS raket, så kommer Rymdkanalen snart avslöja David Bergmans bästa tips på hur du bär dig åt!

Team squid

Team Squid från KTH, Rymdbolaget