Supermåne
Linus Gamnis
Upptäck rymden

Supermåne - Linus Gamnis

En supermåne kan man se då en fullmåne eller nymåne inträffar när månen är som närmast jorden. En supermåne inträffar ungefär var fjortonde fullmåne då solen, jorden och månen befinner sig i linje samtidigt som månen är så nära den kan vara jorden.
Supermåne
Linus Gamnis
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Supermåne - Linus Gamnis

Den sjunkande supermånen i sin peak fotograferad i symmetrisk harmoni med dess reflektion och två sovande svanar.

Supermåne är en nymåne eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana (perigeum). Kort sagt, jorden, månen och solen är i linje med månen i sin närmaste position till jorden.

Supermåne är inte ett begrepp som normalt används inom astronomin. Den term som används är i stället perigeum-syzygy, vilket avser en fullmåne (eller nymåne) som infaller nära perigeum. Detta inträffar med en periodicitet av ungefär fjorton fullmånar.

En full- eller nymåne vid perigeum för med sig något högre tidvatten än vanligt. Skillnaden kan enligt NOAA röra sig om några centimeter. Lokala förhållanden kan förstärka effekten till cirka 15 centimeter.

Läs mer om supermånen här

Bildteknisk information

Bilden är tagen vid Varpnästjärnen några mil utanför Karlstad. Fotografen har varit aktiv med astrofoto sedan början av 2019.

Kamera: Sony a7rii tillsammans med 

Objektiv: Sony FE 200-600/F5.6-6.3. Inställningar: 248mm, 1/10 sec, F13, ISO 100. 

Bilden togs den 27:e april klockan 05:28.

Vad är roligast med att fota rymden?

Det fyller mig med en stark känsla av upprymdhet och harmoni på samma gång. Det är svårdefinierat vad det stora mörka himlavalvet gör med mig, men att bara få vara ute där det är minimalt med ljusföroreningar och omfamna en gnistrande stjärnhimmel är så rogivande och lugnande för sinnet. Jag känna motsatsen till existentiell ångest av att blicka upp mot alla stjärnor och finna en känsla av mening och acceptans. 

Tips till andra som vill fota rymden?

Leta dig bort från städernas ljusföroreningar, ta med en pannlampa och ge dig ut på äventyr! Börja inte med för stora projekt utan utmana dig själv successivt, var nyfiken och njut så kommer resten automatiskt!

Hur känns det vara en av vinnarna?

Helt fantastiskt! Jag är så tacksam, det är en rejäl motivationshöjare att få bekräftelse i att det man skapar uppskattas av andra.