Plejaderna
Niklas Engelhardt Önne
Upptäck rymden

Stjärnhopen Plejaderna - Niklas Engelhardt Önne

Plejaderna är en öppen stjärnhop som ligger i Oxens stjärnbild. Den brukar även kallas för de Sju systrarna. För blotta ögat ser Plejaderna ut som en mycket liten version av Karlavagnen och man kan vanligtvis se de sex ljusstarkaste stjärnorna som ingår i stjärnhopen. Tittar man närmare ser man många fler och totalt ingår flera hundra.
Plejaderna
Niklas Engelhardt Önne
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Plejaderna - Niklas Engelhardt Önne

Plejaderna är en öppen stjärnhop som ligger i Oxens stjärnbild. Den har fått sitt namn efter den grekiska mytologins sju nymfer. Stjärnhopen är även känd som M45, efter sitt nummer i Messiers stjärnkatalog, men är mest känd som de Sju systrarna eller Sjustjärnorna.

För blotta ögat ser Plejaderna ut som en mycket liten karlavagn och man kan vanligen se de sex ljusstarkaste stjärnorna som ingår i stjärnhopen, men i en vanlig kikare avslöjar sig en mängd stjärnor och totalt ingår några hundra. Stjärnorna är omgivna av en nebulosa, vilket går att se i foton med lång exponeringstid. Det är en ung stjärnhop på cirka 100 miljoner år, och de antas hänga samman enbart 250 miljoner år framåt.

Plejaderna innehåller även Meropenebulosan (NGC 1435) och Maianebulosan (NGC 1432). Det japanska namnet på Plejaderna är Subaru, vilket givit det japanska bilmärket Subaru dess namn och även dess logotyp.

Läs mer om Plejaderna här

Bildteknisk information

Bilden är tagen i skogen ca fyra mil norr om Uppsala den 18:e oktober 2020. Fotografen har hållit på med astrofoto sedan våren 2019.

Teleskop: Skywatcher Explorer 200PDS 

Montering: Skywatcher HEQ5-Pro 

Kamera: begagnad Canon EOS 550D 

Guiding: Omegon 60mm Guide Scope med en ZWO ASI 120mm Mini guidekamera

Inget filter användes. 

Tips till andra som vill fota rymden?

Va ute med teleskopet så ofta du kan – titta upp och njut av faktumet att du har privilegiet att få ta del av någonting så fantastiskt och vackert som vårt universum. Nöjet med hobbyn är inte enbart de färdiga bilderna, utan hela processen är givande. Ingenting slår känslan av tillhörighet, hopp och inspiration som följer av att stå under stjärnorna och fånga fotoner från fjärran nebulosor och galaxer.

Välja objekt efter säsong, position och din utrustning.

Hur känns det vara en av vinnarna?

Det känns helt fantastiskt, jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Jag känner mig såklart väldigt stolt, men framförallt är jag oerhört glad att jag lyckats fånga en del av universums skönhet på bild så att andra kan se och ta del av den. Att dela med mig av min fascination för rymden är bland det bästa jag vet, och jag hoppas kunna inspirera andra att ge sig in i denna fantastiska hobby.