Stjärnhimmel
Karol Babinski
Upptäck rymden

Stjärnhimlen - Karol Babinski

Satelliter, asteroider, planeter och miljarder stjärnor pryder varje natt himlen ovanför oss. Att ta sig ut från tätbefolkade områden för att där njuta av den stjärnklara natten i mörkret och tystnaden är något fler borde göra. Det tycker åtminstone Karol Babinski som tagit den här bilden.
Stjärnhimmel
Karol Babinski
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Stjärnhimlen - Karol Babinski

Fotografen började med astrofoto för cirka fyra år sedan. Tanken var att göra något annorlunda. Det finns många bilder där fokus ligger på stjärnhimlen. Denna gång ville Karol testa att använda skärpedjupet och få stjärnor hamna i bakgrunden. 

Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan. Vintergatsbandet är projektionen av Vintergatans huvudplan på himmelssfären, det går att se med blotta ögat på en tillräckligt mörk natthimmel utan alltför stora ljusföroreningar. Projektionen syns som ett diffust ljust band som sträcker sig över hela himlen, genom bland annat stjärnbilderna Kusken, Svanen, Cassiopeja, Perseus, och med centrum i riktning mot Skytten.

Bildteknisk information

Bilden är tagen den trettonde oktober 2020 utanför Onsalas observatorium klockan ett på natten för att få den bästa himlen. Det är tre horisontella bilder stackade till en vertikal panorama där fokus var låst på modellen. Genom att låsa fokuset på bilen för den första exponeringen och sedan lyfta kameran mer och mer för de 2 andra exponeringarna, fick jag ett speciellt skärpdjup.

Utrustning: Sony A7III och Sigma 35mm F1.2 Objektiv: DG DN Art

I bilen: Godox V1s blixt för att lysa upp insidan. 

Inställningar: 35mm, 6sek, F1.2, ISO800.

Roligast med att fota rymden?

Jag tycker om själva miljön för rymdfotografering. Detta kräver att man ger sig ut en bit från tätt befolkade områden och njuter av den fridfulla natten. Man omges oftast av tystnad samtidigt som man får uppleva den fantastiska utsikten över himlen. Det är något som de flesta aldrig får uppleva annars. 

Tips till andra som vill fota rymden?

Det finns många faktorer som påverkar såsom väder, närliggande städer, utrustning osv. Planeringen är viktig. Var vill jag fota, när vill jag ta bilder, hur blir vädret den natten, när syns vintergatan? 

Mitt främsta tips gällande just platser är att hitta intressanta förgrunder som man vill placera under stjärnhimlen. Det kan vara exempelvis byggnader, bilar, båtar eller till och med personer. Inget kan ersätta en bra komposition. 

Hur känns det vara en av vinnarna?

Det känns riktigt spännande att få sin bild tryckt och visat för publik! Kul att kunna beskriva hur man tänkte kring sina bilder och visa upp sitt arbete.