Sölandskap
Robin Franzén
Upptäck rymden

Snölandskap under en stjärnfylld himmel - Robin Eriksson Franzén

Sverige är ett land med mycket befolkning koncentrerad till en handfull stora städer. Detta gör att många av oss missar allt som syns på himlen om natten. Städernas sken bländar bort de mer ljussvaga objekten och lämnar bara de starkast lysande stjärnorna kvar.
Sölandskap
Robin Franzén
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Sölandskap under en stjärnfylld himmel - Robin Eriksson Franzén

Den här bilden är tagen långt från närmaste stad i urskogen utanför Arvidsjaur. Under en snötäckt gran tillbringade Robin Eriksson Franzén natten, med en temperatur ner mot -30°C, för att fånga snölandskapet. Här uppe på sju hundra meters höjd över havet bildas dessa magiska snöskulpturer i den isande kylan. Vintergatan fungerade som enda ljuskälla och smälter nästan ihop med det isblå landskapet.

Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan.Vintergatsbandet är projektionen av Vintergatans huvudplan på himmelssfären. Den går att se med blotta ögat på en tillräckligt mörk plats utan störande ljusföroreningar. Projektionen syns som ett diffust ljust band som sträcker sig över hela himlen, genom bland annat stjärnbilderna Kusken, Svanen, Cassiopeja, Perseus, och med centrum i riktning mot Skytten.

Läs mer om Vintergatan här

Bildteknisk information

Bilden är tagen i Arvidsjaur på ett lågfjäll. Tanken var att fotografera snöformationerna under vintergatan från ett väldigt lågt perspektiv för att få känslan av att man kollar upp mot vintergatan och dessa snöformationer.

Kamera: Sony Alpha 7R Mk II Sigma Art 14mm 1.8 samt Sony a7r mk2

Fotografens erfarenhet av astrofoto?

Jag flyttade upp till Norrbotten för snart sex år sedan för att fotografera norrsken och natthimlen. Jobbat med ett filmprojekt på samma lågfjäll i över tre års tid där jag sover i tält året om, som när denna bild va tagen. Har haft turen att samarbeta med bland annat BBC, SVT, IBC mässan och Fotosidan.

Roligast med att fota rymden?

Känslan av att komma bort från samhället och se ut i universum, det är lugnande, gillar att fotografera både norrsken och Vintergatan.

Tips till andra som vill fota rymden?

Åk långt bort från ljusföroreningar, bo på platsen och ta god tid att hitta en bra komposition, ha gärna en bra vidvinkel som är ljuskänslig.

Hur känns det vara en av vinnarna?

Känns toppen!