Nordamerikanebulosan
Zoltan Nagy
Upptäck rymden

Nordamerikanebulosan - Zoltan Nagy

Nordamerikanebulosan är en emissionsnebulosa i stjärntecknet Svanen. Emissionsnebulosor är moln av joniserad gas som lyser med sitt eget ljus. Inuti molnet skapas det mängder med nya stjärnor. Nebulosan är döpt utifrån att dess form liknar kontinenten Nordamerika, komplett med den Mexikanska golfen.
Nordamerikanebulosan
Zoltan Nagy
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Nordamerikanebulosan - Zoltan Nagy

Nordamerikanebulosan, eller NGC 7000, är en emissionsnebulosa i stjärntecknet Cygnus/Svanen. Den ligger nära stjärnan Deneb som är dess ljusaste stjärna vid svansens svans. Emissionsnebulosor är moln av joniserad gas som lyser med sitt eget ljus. Inuti skapas det mängder med nya stjärnor.

Nordamerikanebulosan en av de mest framträdande emissions nebulosorna på norra halvklotet. Nebulosan är känd för dess form som liknar kontinenten Nordamerika, komplett med den Mexikanska golfen. Den del av nebulosan som liknar Mexiko och Centralamerika är känd som Cygnus-muren. Nebulosan ligger 2 590 ljusår bort från jorden och sträcker sig 90 ljusår från norr till söder med en totalmassa på cirka 4000 solar.

Nebulosa kallas ett flera ljusår stort moln av gas och rymdstoft. Emissionsnebulosor är normalt stora formationer som i huvudsak består av joniserad vätgas. Dessa nebulosor är födelseplatsen för nya stjärnor. Unga stjärnor i emissionsnebulosor exciterar den omkringliggande gasen så att den lyser. Detta gör emissionsnebulosor väldigt lätta att se, oftast har de en rödaktig färg på grund av vätet. Om andra ämnen också existerar kan detta ge upphov till färgsprakande objekt. 

Läs mer om nebulosor här

Bildteknisk information

Fotografen har varit aktiv med astrofoto sedan 2013. Bilden är tagen utanför Kopparberg under perioden Augusti till September 2020. 

Bilden är sammanslagen av följande delexponeringar:

Ha:77x5 min

R:18x3.5 min

G:18x3.5 min

B:18x3.5 min

Teleskop: Orion Optics UK AG12 

Kamera: ZWO ASI 6200MM-PRO mono

Montering: 10 Micron GM1000 HPS

Total exponeringstid: 9 timmar och 34 minuter.  

Roligast med att fota rymden?

Astrofoto är en hobby som kombinerar både vetenskap, teknik, konst och fotografi vilka har varit mina intressen sen länge. Det är också en hobby med oändliga och outtömliga utmaningar. Man kan alltid hitta nya saker att fota samt nya metoder inom bildbehandling. Dvs, man kan alltid förbättra sina kunskaper samt skickligheter.

Sedan är det något magiskt med att titta på och fånga rymden som jag inte kan förklara. Men det ger ett helt annat perspektiv på vardagen helt klart!

Tips till andra som vill fota rymden?

Långa exponeringar är nyckeln. Det krävs mycket tålamod både med exponeringarna och även efterbehandling i datorn. Att slarva under bildinsamlingen och efterbehandlingen är helt uteslutet.

Många som är intresserade av rymden och börjar med astrofoto, köper ett relativt stort och dyrt teleskop och kamera.

Istället rekommenderar jag att man börjar fota med vanlig systemkamera samt normal eller teleobjektiv och lägger mycket tid på att lära sig och bli riktigt bra i bildbehandling. När man sedan vill ta steget till nästa nivå är det viktigare att satsa på en bra montering än en bra kamera och teleskop. Ofta är det monteringen och seeing som begränsar upplösningen/hur skarp bilden blir och inte kameran.

Hur känns det vara en av vinnarna?

Mycket glad såklart! Alltid extra roligt när ens bilder uppskattas!