Mats (Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy) är ett svenskt satellitprojekt som ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet. Det här görs genom att studera variationer i ljuset som syremolekyler avger vid 100 kilometers höjd, samt i strukturer i atmosfärens högst belägna moln, så kallade nattlysande moln. Mats ska ta fram de första globala kartorna som visar utbredningsegenskaperna hos dessa vågor i atmosfären.
Mats plattform är byggd av företaget OHB Sweden och satellitens vetenskapliga instrument är framtagna av forskare på den meteorologiska institutionen på Stockholms universitet.
Efter att ha genomgått en så kallad kommissionering, den process som gör satelliten redo att börja samla data, kunde Mats gå in i skarpt läge i maj 2023. Allting såg bra ut och satelliten riktade in sina instrument mot atmosfären. Med hjälp av de här första data håller forskarna på att förbereda en vetenskaplig artikel om de storskaliga vågorna i atmosfären.
Dessvärre stötte Mats på problem efter ett par veckor av insamlad data. Det visade sig att de tre reaktionshjul som styr satellitens vinkel mot atmosfären krånglar, vilket i sin tur gör att forskarna inte kan mäta det de vill mäta med tillräcklig precision. Detta problem gjorde att man fick sätta Mats i viloläge under sommaren och under tiden försöka lösa problemet från marken.
Som tur är finns det två sätt att styra satelliten: med hjälp av reaktionshjulen och med hjälp av magneter som istället för att använda rörelse tar hjälp av jordens magnetfält för att rikta om satelliten. För att använda dessa magneter behöver man dock uppdatera Mats mjukvara och en sådan uppdatering skickades upp i slutet av oktober. Satellitbyggarna på OHB Sweden och forskarna från Stockholms universitet tror att Mats snart kommer kunna vara i full drift igen, i lagom tid för att mäta de nattlysande molnen under södra halvklotets sommarmånader.