Hero Image
Nasa

Q- och V-bands MMIC:ar för framtida kommunikationssatelliter

Användningen och beroendet av satellitsystem för kommunikation, navigering och vädermonitorering ökar nästan exponentiellt. Nya avancerade satellitsystem utvecklas hela tiden med förbättrade prestanda. För kommunikationsatelliter ökar kraven på högre datatakter och mer avancerade modulationsformat används för att kunna öka datatakten för en given bandbredd. Idag används framför allt Ka-bandet (runt 26 GHz) för kommunikation (satellit-jord). Men framtida krav på högre datatakter och ett spektra runt Ka-bandet som börjar fyllas upp kommer att leda till att nya frekvenser måste börja användas. Två frekvensband som identifierats som lovande för framtida satellitsystem är Q-bandet (runt 50 GHz) och V-bandet (runt 60 GHz).

Då behovet av kommunikation vid dessa frekvenser hittills varit ringa finns det därmed också mycket lite kretsar på marknaden. Vilken prestanda man kan uppnå är inte heller fullt ut klart. Vi ser därför en möjlighet att genom att utvärdera och ta fram ett antal prototypkretsar tidigt senare kunna erbjuda marknaden kretsar för Q och V-band. Vi ser även möjlighet att dessa produkter för rymdmarknaden kan användas i andra applikationer och därmed sänka priset och öka tillgängligheten på produkterna för rymdmarknaden.
Gotmic kommer därför inom RyT 2011 projektet designa, tillverka och mäta kretsar för frekvenser mellan 33 och 75 GHz (Q och V-band) för att kunna användas i framtida satellit-kommunikationssytem jord-rymd-jord.

 

Dnr
178/11
Företag
Gotmic AB
2011
1 001 250 kr
2013
1 335 000 kr
Totalt beviljat bidrag
1 335 000 kr