Mer om seminariet

av: Maria Nilsson

26 augusti kl 10:23 (svensk tid 16:23)

Jag fick en fråga från Soli som ville veta lite mer om det svenska seminariet vi höll i måndags.

Vår första talare, Carina Persson, är astronom och arbetar på Onsala rymdobservatorium (se http://www.chalmers.se/rss/SV/forskning/onsala). Carina berättade många intressanta saker om rymdforskning och hur forskningssatelliter hjälper oss att få svar på alla de frågor människan i alla tider har ställt sig om universum. Hon använde sig själv av forskningsdata från den svenska satelliten Odin (se http://www.rymdstyrelsen.se/sv/Sverige-i-rymden/Svenska-satelliter/Satelliten-Odin/) när hon doktorerade. Carina är känd som rymd-Carina på radiokanalen Mix Megapol där kanske några av er har hört hennes live-rapporter från Florida under veckan.

Vår andra talare var Anders Persson från Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen är en av Sveriges mest framgångsrika användare av fjärranalys. Anders berättade hur satellitbilder är till hjälp för Skogsstyrelsen när de ska kontrollera avverkningsanmälningar, studera röjningsbehov och analysera skogsskador. Anders kallade sitt föredrag för "Från "grannplanet" till granplanta" och det är verkligen intressant att se hur rymdverksamheten, som en gång handlade mest om att vara först ut i rymden eller att sätta folk på månen, idag är en del av vår vardag!

Den sista talaren, Mathias Persson från ECAPS (se http://www.ecaps.se/) gav exempel på hur rymdteknik är en grogrund för nya innovationer. ECAPS (om ni undrar var namnet kommer ifrån så prova att läsa det baklänges) har utvecklat ett grönt satellitbränsle, alltså ett bränsle som är mer miljövänligt och mycket enklare att hantera än det bränsle som  används idag. ECAPS bränsle testas inom kort på de svenska satelliterna Prisma (se http://www.rymdstyrelsen.se/sv/Sverige-i-rymden/Svenska-satelliter/Robotsatelliterna-Prisma/).

Tre gånger Persson alltså. Jag lovar att de inte valdes ut för att de hette Persson, utan för att vi ville visa på bredden av svenska rymdverksamhet genom tre duktiga talare: en forskare, en användare av rymdteknik och en entreprenör.

Ett par bilder till från seminariet:

 

26 augusti 2009

Taggar: