Nytt ramavtal mellan Rymdstyrelsen och den kinesiska rymdmyndigheten CNSA

Rymdstyrelsen och den kinesiska rymdstyrelsen China National Space Administration, CNSA, tecknade den 8 september ett övergripande ramavtal, som ska underlätta rymdsamarbete mellan olika aktörer i Sverige och Kina. 

En kinesisk rymddelegation under ledning av CNSA:s högste chef, Mr. XU Dazhe, besöker just nu Sverige. I delegationen finns, förutom representanter från CNSA, även personer från China Academy of Science och China Aerospace Science and Technology Corporation. I dag, den 9 september, besökte delegationen Rymdstyrelsen för att diskutera framtida samarbetsmöjligheter. 

Kina är en av världens ledande rymdnationer. De har ett mycket omfattande och snabbt växande rymdprogram och är en intressant samarbetspartner för många svenska aktörer. Bland de som redan har ett omfattande samarbete med Kina märks Institutet för rymdfysik och SSC. Rymdstyrelsen har under flera år, liksom övriga forskningsfinansiärer, haft ett regeringsuppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet.

Senast uppdaterad: 9 september 2015