Vi rymmer till rymden

 - ett äventyr i tyngdlöshet


Vi får ofta samtal, e-post och brev från lärare och elever som vill veta mer om rymdverksamhet och särskilt om människan i rymden. Utbildningsmaterialet "Vi rymmer till rymden - ett äventyr i tyngdlöshet" har kommit till för att ge svar på en del av frågorna som vi ofta får.

Hur går astronauterna på toaletten i tyngdlöshet? Vad gör astronauter i rymden? Baskunskaper om bemannade rymdfärder och livet på en rymdstation är ämnet i detta kompletta skolpaket. Materialet skapar möjlighet att på ett lustfyllt sätt närma sig naturvetenskapen.

Det här materialet är avsett för elever i årskurs 3, 4 och 5.

 

Tyvärr har det tryckta materialet tagit slut.

 

Ladda ner

Du kan ladda ner de olika delarna  via länkarna nedan.

 

G-kraft

Hans frågar: Wow; jag är på G! Jag känner kraften! Vad är G-kraft egentligen?

Gagarina svarar: Kraften som pressar ner oss alla mot marken på jorden kallas ofta för 1 G. Bokstaven "G" står för gravitation. När du startar med en raket pressas kroppen neråt mot sätet med en flera gånger större kraft. Om kraften totalt är tre gånger tyngdkraften så säger man att man utsätts för 3 G. Det motsvarar att du väger tre gånger din egen vikt!!

Skolmaterial i tre delar

Materialet består av tre delar, en bok, en lärarhandledning och en DVD.

Elevmaterialet på 32 sidor, består av en berättelse om två barn, Hanna och Hans Solo, som smiter med på en rymdfärja upp till den internationella rymdstationen, ISS. Verklighet blandas med fantasi och vi får följa barnen under några intensiva dagar bland astronauter, satelliter och basketbollar. För varje kapitel finns återkopplande frågor och faktarutor. Elevmaterialet avslutas med ett rymdspel för repetition av fakta.
Ladda ner Vi rymmer till rymden (pdf 8 MB)

Lärarhandledningen är fylld av idéer, ordförklaringar, förslag på arbetsmoment, litteratur- och länktips. 15 sidor.
Ladda ner lärarhandledningen (pdf 160 kB)

 

Filmen ger oss en inblick i verklighetens rymdstation. Vi får följa med den spanske astronauten Pedro Duque som visar oss runt på ISS. Längd:12 minuter.

Ladda ner filmen här (70MB)

Senast uppdaterad: 8 januari 2015