Nyhetsbrev 8, STS-128

 

 Cape Canaveral, 2008-12-17

God Jul!                                                            

Sista dagen var hela besättningen i en båt.
Jag befinner mig i Crew Quarters på Kennedy Space Center i Florida tillsammans med hela STS-128-besättningen.
Jag tror knappt jag har varit här sedan december 2006, då vi i STS-116-besättningen inväntade bättre väder för vår uppskjutning med Discovery. Fantastiskt att tänka på att under dessa dagar för precis två år sedan var jag uppe i rymden och tyngdlösheten.

Vi är här för att titta på en stor ammoniaktank som vi ska ta med upp till rymdstationen under STS-128/ISS-17A uppdraget nästa sommar. Den är en stor låda med dimensionerna 1,8 m x 1.4 m x 1.0 m. Den totala massan för tanken är 800 kg. Ammoniak (NH3) används som kylvätska på utsidan av ISS, för att kyla de många el-apparater som finns där. Vi ska byta ut den nuvarande tanken mot en ny, full tank. Det är en ganska komplicerad operation som ska ske under de två första rymdpromenaderna, varav jag deltar i den andra.
 
Mest spektakulärt blir det när jag ska stå på rymdstationens robotarm och hålla i den nya tanken medan Kevin flyger mig över från rymdfärjans lastutrymme till fackverket på stationen som håller solpanelerna.   

 
Planering av dagens segling 
Förutom att titta på ammoniaktanken (ATA – Ammonia Tank Assembly, på NASA-lingo) så blir det också tillfälle att få lite välbehövlig flygtid i T-38:orna (se tidigare nyhetsbrev) samt gemenskap med hela besättningen. Fast det sista behöver vi inte så mycket extra av just nu.
 
Förra veckan hade vi en underbar fältövning runt La Paz på Kaliforniska halvön. Vi seglade med två öppna långbåtar av typen Drascombe, sov under bar himmel på stränderna och gick turer på öarna.
Det var samma typ av övning som jag gjorde med förra besättningen i Utahs Canyonland, se tidigare nyhetsbrev, och nu liksom då organiserades det av NOLS (National Outdoor Leadership School) och vi hade med oss två instruktörer.    

 
CJ och jag har seglingserfarenhet, men ingen av de andra hade seglat överhuvudtaget tidigare. Det var kul att för en gångs skull känna sig som den som kunde mest, till skillnad mot t.ex. all flygning vi gör.  
 
Jose, instruktören Dave och Kevin njuter av dagens lunch
 Under veckan lärde jag verkligen känna de andra i besättningen bra och det var väldigt positivt. Det är ett fantastiskt trevligt gäng där inte någon försöker framhålla sig själv på något sätt och alla hjälper till med allt de kan.
Jag var t.ex. mycket tacksam över att Danny och Jose både gillar och är duktiga på att laga mat. Under NOLS-turer får man bara basvaror med sig (mjöl, ägg, pulver av olika slag i omärkta påsar) och mina kokkunskaper räcker inte långt i det fallet.

Jose småretades någon gång över att jag kommer från ett ”socialistiskt land”, varvid jag kontrade med att vi verkligen levde äkta socialistiskt, för att inte säga kommunistiskt, under NOLS-övningen.
Emblemet till flygningen STS-128 har blivit godkänt och kan nu användas
Vi har ännu inget nytt officiellt startdatum, men all planering just nu siktar mot start den 6 augusti nästa sommar.
Rymdfärjefärden till Hubble är fortfarande ett frågetecken, i den preliminära planen har starten satts till den 12 maj, men STS-127:s startdatum är fortfarande satt till den 15 maj. Så någon ändring blir det garanterat, men om och hur det påverkar oss återstå att se. Vi kan både flyttas bakåt och framåt; bl.a. har det diskuterats att vi skulle flyga före STS-127 och så tidigt som 13 juli.
 
Orsaken är att under vissa omständigheter skulle vi kunna bli så försenade att rymdstationen skulle få ont om mat och vi har mycket av det med oss i vår MPLM, medan STS-127 inte har det.
    
 
I övrigt är det nu klart att vi flyger på rymdfärjan Discovery och har tre rymdpromenader, av vilka jag gör de två sista tillsammans med Danny. Danny och Nicole gör den första. Basplanen är 13 dagar (mot tidigare 11 dagar), fast jag hade trott och hoppats på 15. Anledningen till att det ”bara” är 13 dagar är att vi är rätt tunga och antagligen inte kan ta med maximalt bränsle till el-produktionen (flytande syre). Men, som sagt, mycket kan – och kommer säkert – fortfarande att ändras fram till startdagen.

Fredag är vår sista arbetsdag för året – liksom säkert för många av er hemma i Sverige också. Det blir jul med familjen i Houston - alla barnen kommer hit – och sedan ska vi till Belize och segla en vecka. Eftersom jag inte får åka skidor den här vintern, får detta bli ersättningen. Den 5 januari återupptar vi förberedelserna för STS-128. Tills dess önskar jag alla ett riktigt

GOTT NYTT ÅR 2009!


Christer
 

 Flera bilder från fältövningen

 

En dag blev vi inblåsta och var på ön hela dagen. © Fuglesang

En dag blev vi inblåsta och var på ön hela dagen. © Fuglesang

 

Jose, Danny och Pat rakade sig inte alls under hela turen.

Jose, Danny och Pat rakade sig inte alls under hela turen.
© Fuglesang

 

Hemkomst © Fuglesang

Hemkomst © Fuglesang

 

 


 

 

 

Senast uppdaterad: 24 april 2009