Christer Fuglesangs nyhetsbrev 21, STS-128

Rymdfärjesimulatorn, 2009-06-30

 

Hej!

Befinner mig i rymdfärjesimulatorn på JSC (Johnson Space Center). Vi genomför ”tuffa veckan”, som befälhavaren CJ kallar det. Det är en fyra-dagarsövning, då vi simulerar allt från start till och med första dygnet på ISS då vi kopplar MPLM-modulen Leonardo till stationen. Det blir långa dagar och under två nätter sover vi t.o.m. här på JSC, i besättningskvarteren. Samma ställe som vi bor i under de första dygnens karantän, innan vi flyger till Florida för starten.

I samband med starten av ”Tuffa veckan” då vi tagit på oss de oreanga rymddräkterna, togs gruppfoton med våra tränare för STS-128. Ni ser att det är rätt många. På knä i randig skjorta längst t.h. Zeb, vår EVA-ledare, som jagnämt vid ett par tillfällen. Påklädning före sim-start.


I samband med starten av ”Tuffa veckan” då vi tagit på oss de oreanga rymddräkterna, togs gruppfoton med våra tränare för STS-128. Ni ser att det är rätt många. På knä i randig skjorta längst t.h. Zeb, vår EVA-ledare, som jag nämt vid ett par tillfällen.

 

Simuleringen började i går efter lunch med de oreanga dräkterna. Väl uppe i rymden kunde vi dock ta av de visserligen vackra, men varma och otympliga rymddräkterna. Före läggdags simulerade vi att alla behövde rymdsjukemedicin och jag kunde för första gången ge sprutor på riktigt. Mina modiga besättningskamrater tog alla emot en dos phenergan (namnet på medicinen) i rumpan av mig utan att beklaga sig. Själv fick jag min dos av CJ, som är ”vice skeppsläkare”. Men förutom att jag skulle få träning i att ge sprutor var anledningen till detta att prova hur vi reagerar på medicinen. Själv sov jag som en stock, men kände mig halvgroggy hela förmiddagen idag. Jag hoppas att när vi kommit upp på riktigt i rymden så blir som förra gången och att jag inte behöver ta någon medicin mot rymdsjuka.


 

I går lämnade jag in den skandinaviska maten (mest godis!) som snart måste packas in i Discovery för oss att äta i rymden. Här är jag med Michelle Pittman som ansvarar för våra menyer och allt ätbart på STS-128. Danny gör frukostburritos till oss på ”mellandäck” (som i den här simulatorn inte är så särskilt verklighetstrogen). Längre bort på bordet skymtar Skandinaviska godsaker jag tagit med för att besättningen ska kunna provsmaka nu lite före launch också.


 I går lämnade jag in den skandinaviska maten (mest godis!) som snart måste packas in i Discovery för oss att äta i rymden. Här är jag med Michelle Pittman som ansvarar för våra menyer och allt ätbart på STS-128. Till höger gör Danny frukostburritos till oss på ”mellandäck” (som i den här simulatorn inte är så särskilt verklighetstrogen).

I Florida förbereds det för tankningstest. Man tror man hittat en enkel lösning till problemen man hade med vätgasläckor när den stora tanken fylldes för STS-127 den 13/6 och sedan igen fyra dagar senare. Går det bra gör STS-127 ett nytt startförsök den 11/7, annars är allt mycket osäkert. Uppdatering 1 juli: Försöket att tanka väte verkar ha lyckats!

Förra veckan nämnde jag att Nasa valt nya astronauter. Här en länk med mer information för de intresserade: http://www.msnbc.msn.com/id/31623240/ns/technology_and_science-space/ . Nu är det snart dags att lägga sig efter andra dagen i rymden. I morgon dockar vi med ISS – simulering från kl. 08 till kl. 10 (på kvällen). Och sedan börjar sista dagen kl 05 på morgonen. Tuffa veckan.

 

Hälsningar, Christer


Bonusbild

Förra veckan var pressvecka här med journalister och fotografer från hela Skandinavien och från ESA. De fick också en tjuvtitt på Postens nya frimärken ”Resa i rymden”, som släpps officiellt på frimärkets dag 24/9. Motiven är tagna från min flygning med STS-116.
Förra veckan var pressvecka här med journalister och fotografer från hela Skandinavien och från ESA. De fick komma in i simulatorer och NBL (poolen för EVA-träning), följa en del träningsmoment samt se T-38:orna inklusive när jag flög iväg för en träningsflygning. De fick också en tjuvtitt på Postens nya frimärken ”Resa i rymden”, som släpps officiellt på frimärkets dag 24/9. Motiven är tagna från min flygning med STS-116.

Senast uppdaterad: 1 juli 2009