Nyhetsbrev 3, STS-128

 Houston, 2008-09-05

 

Hej!
Det är härligt att vara tillbaka i sadeln igen!
 Danny och jag i singel-systems-simulatorn. © Fuglesang
Det känns faktiskt så efter några dagar med ren och målinriktad rymdflygningsträning.
Jag hade en simulering i en av de mindre rymdfärjesimulatorerna tillsammans med Danny. Det gick mest ut på att träna hur vi använder och följer checklistor för lite mer intrikata situationer.
Hela besättningen fick en lektion om de olika livsuppehållande systemen på rymdstationen: allt från syrgasproduktion och koldioxidrensning av luften, till brandalarm och toaletter.

Jose och Danny studerar några av alla de speciella rymdpromenadsverktyg som finns. © FuglesangRymdpromenadsgänget – Danny (EV1), Christer (EV2), Pat (IV – dvs. den som håller i allt inifrån under promenaden) och Jose (rymddräktspåklädare) – fick en genomgång av de specialverktyg som vi oftast använder under rymdpromenader.

Vi hade också vårt första möte tillsammans.
Befälhavare CJ berättade om hur han planerar sköta det hela och vad han förväntar sig av oss alla.
Han har lite andra idéer än min föregående befälhavare, Roman, så det kommer att bli en del annorlunda men jag är övertygad om att det blir lika kul med den här besättningen som med STS-116.
 
Vi har lite mindre träningstid på oss den här gången, så just nu finns det inte utrymme för någon NOLS-trip, typ den vi gjorde till Canyonlands i Utah i maj 2005
(se webbrev nr 38, 05-06-06).

Men blir det förseningar, så kanske...

 Första besättningsmötet. Fr.v: CJ, Jose, Nicole, Kevin, Christer, Pat, Danny
I går efter jobbet bjöd vi på den traditionella ”utnämningsfesten”.

Varje besättning brukar bjuda in kollegor, träningsteam, familj och några nära  vänner på en mottagning för att fira utnämningen.

Mottagningen var på ”Terra Luna Grill”, en restaurant som Joses fru driver, bara några kvarter från JSC. Stående och gående öl, margaritas och tex-mex småmat för kanske hundra personer under ett par timmar.

 

 

Astronautbandet ”Max Q”. Kevin på trummorna. © FuglesangEfteråt åkte Lisa och jag och lyssnade på ”Max Q” som gjorde ett av sina sällsynta framträdanden i närheten.
”Max Q” är astronautskårens eget band, med 5-10 medlemmar, beroende på tid  och tillfälle. En av dem är Kevin, vår pilot, som spelar trummor i bandet.
De är faktiskt riktigt bra.
Det har som sagt varit roliga dagar!


 

 

 

 

Hälsningar,

Christer
 


Senast uppdaterad: 23 april 2009