100 astronauter i Sverige - ASE 2015

Den 21-26 september 2015 besökte 100 astronauter Sverige. Vår egen astronaut Christer Fuglesang hade bjudit in dem att delta i ASE-kongressen 2015! Under en vecka fick de bland annat besöka Stockholm, Linköping och Växjö. Den 23 september fick över 20 000 svenska skolelever och studenter påhälsning av astronauterna.

Här har vi samlat information om astronautkongressen ASE som hölls i Sverige 2015, presentationer av de besökande astronauterna, information om vår egen astronaut Christer Fuglesang, användbara länkar och mycket annat.

Astronautträffen anordnades av ASE, Association for Space Explorers, en organisation för världens alla rymdfarare. ASE består av 395 medlemmar från 36 olika länder över hela världen och bildades 1985. Organisationens syfte är bland annat att arbeta för ett ökat rymdintresse hos unga och samtidigt vara en källa till kunskap om rymden för den breda allmänheten.


 

"Inspired by Space"

Varje år träffas många av rymdfararna under en veckas konferens i något av medlemsländerna. 2015 arrangerades konferensen i Stockholm. Mellan den 21-26 september fick de 100 astronauterna veta mer om svensk rymdverksamhet, delta vid olika seminarier och besöka över 20 000 svenska skolelever. Temat för årets konferens var ”Inspired by Space” och värd var Sveriges ende ASE-medlem och astronaut – Christer Fuglesang.

 

Rymdstyrelsen arrangerade en halv dag tillsammans med astronauterna den 23 september. Då fick 35 skolor och omkring 20 000 elever och studenter astronautbesök i bland annat Stockholm, Uppsala, Linköping och Växjö. Även Riksdagen och Kulturhuset i Stockholm fick besök av några astronauter.

 

 

 

 

 

Rymdkanalen.se

 

På Rymdkanalen finns inlägg, bilder och filmer från astronautbesöket.

Rymdkanalen är en webbplats som drivs av Rymdstyrelsen där alla rymdintresserade kan följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden.

 

 

 

Christer Fuglesang - Sveriges enda astronaut

Det har funnits en svensk astronaut i den europeiska astronautkåren, Christer Fuglesang. Christer blev första svensken i rymden när han den 9 december 2006 åkte med den amerikanska rymdfärjan Discovery till ISS. Sin andra flygning till ISS gjorde Christer i månadsskiftet augusti/september 2009, även den gången med rymdfärjan Discovery. Under sina vistelser på ISS har Christer Fuglesang totalt utfört fem stycken rymdpromenader och därmed befunnit sig utanför rymdstationen i 31 timmar och 54 minuter.

 

Följ Christer Fuglesang på Twitter.

 

Senast uppdaterad: 28 september 2015